Index Vakbarát Hírportál

Már nem nyomoznak a Mészáros Lőrinc birtokáról cikket író újságírók ellen

2021. február 1., hétfő 19:02 | aznap frissítve

Tavaly októberben a Magyar Hang és az Átlátszó újságíróját is kihallgatta a rendőrség, mert mindkét lap fényképekkel illusztrált oknyomozó írást közölt Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó bicskei birtokáról. Tiltott adatszerzés bűntette miatt indult eljárás, de ezt még januárban megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Magyar Hang emlékeztet rá: tavaly májusban a lap elsőként közölt cikket és képeket arról, hogy Mészáros Lőrinc bicskei magántavánál két harci jármű állomásozik. A cikk megjelenése után az Átlátszó portál drónfelvételeket is készíttetett a birtokról.

Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Kft. feljelentéssel élt „tiltott adatszerzés bűntette” miatt, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. A rendőrség befogadta Mészárosék feljelentését, és elindította a nyomozást – idézi fel a Magyar Hang.

A lap munkatársát, Gulyás Balázst, valamint az Átlátszó újságíróját, Horn Gabriellát tavaly októberben hallgatta ki a rendőrség. A Magyar Hang munkatársa a kihallgatáson jegyzőkönyvbe vetette, hogy a független újságírók és a sajtószabadság elleni támadásként értékeli az esetet.

Az Indexen is megírtuk, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egy októberi Facebook-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy a nyomozó hatóság munkájának segítése érdekében hivatalos bejelentéssel fordult a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysághoz:

Tájékoztattam őket, hogy én készítettem azokat a fotókat, amelyek miatt kihallgatták a Magyar Hang újságíróját (ez az információ szerepelt a cikkben is, de lehet, hogy elkerülte a nyomozók figyelmét), fölösleges emiatt a sajtót zaklatniuk.

A Magyar Hang azt írja, hogy az Átlátszó januárban kérdéseket tett fel az üggyel kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészségnek, és most válaszoltak nekik.

Megkeresésére tájékoztatom, hogy a tiltott adatszerzés bűntette miatt indult eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – 2021. január 14-én megszüntette

– kapta válaszként az Átlátszó.

Tavaly december közepén fogadta el a parlament a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő törvénycsomagot. A sajtóban legtöbbször dróntörvényként hivatkoznak rá.

Idén január elsejétől hatályba lépett az a része, amellyel a büntető törvénykönyvet is szigorították. Ezentúl ugyanis bűncselekmény, vétség az, ha valaki pilóta nélküli légi jármű jogosulatlan használatával más lakását, egyéb helyiségét, a hozzájuk tartozó bekerített területet megfigyeli. Minősített esetnek számít, ha a készített hang- és képfelvételt nagy nyilvánosság számára elérhetővé teszi.

Borítókép: Mészáros Lőrinc - Ajpek Orsi / Index

Rovatok