Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília szerint hozzányúlhatnak a második oltásra félretett vakcinákhoz is

2021. február 1., hétfő 12:15

Csökkenést mutatnak a járványügyi adatok, így az újonnan regisztráltak száma és az aktív fertőzöttek száma is kevesebb – kezdte Müller Cecília az operatív törzs február első napján tartott tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos ismertette, hogy az elmúlt 24 órában 54-en haltak meg, és kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány tegnapi legfiatalabb áldozata egy 46 éves Hodgkin-kórban szenvedő férfi, a legidősebb pedig egy 96 éves krónikus vesebeteg férfi volt.

A vakcinálás az oltási tervnek megfelelően folyamatosan zajlik, az operatív törzs oltási munkacsoportja pontosan megtervezte a menetrendjét – mondta Müller Cecília. Hozzátette, az első kör, tehát az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása befejeződött, rajtuk kívül pedig az elmúlt négy napban az oltócsapatok beoltották az idősotthonok lakóit és dolgozóit is. Ez több mint 72 ezer ember jelent.

A harmadik kör beoltását a héten megkezdik, ennek üteméről a háziorvosok tájékoztatást is kapnak. A regisztráltak közül is először az idősek kapják meg a vakcinát.

Müller Cecília emlékeztetett, hogy 18 ezer adag Moderna-vakcina helyett csak 11 ezer adag érkezett Magyarországra. Emiatt át kell ütemezni az oltási tervet. Az oltási munkacsoport ülésezik, és hamarosan dönteni fog annak módosításáról. Az országos tisztifőorvos leszögezte, mindenképp elkezdődik a regisztrált idősek oltása.

A beoltottak száma eddig 238 ezer fő, és több mint 61 ezren a második oltást is megkapták. Az országos tisztifőorvos aláhúzta, hogy az Orbán-kormány és az operatív törzs minden lehetőséget megragad, hogy elegendő mennyiségű és minőségű vakcina legyen, mert ez jelent a megoldást a járvánnyal szemben. Kiemelte: az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca vakcinájának is megadta az európai forgalmazási engedélyt.

Eddig az Orbán-kormány vett Oroszországtól 1 millió ember beoltására elegendő Szputnyik V vakcinát, és 2,5 millió ember beoltására elegendő kínai vakcináról is tárgyalnak. A héten jön még 85 ezer adag Pfizer-vakcina, Moderna-vakcina is várható, de erről egyelőre a részletek nem nyilvánosak.

Müller Cecília arra kérdésre, hogy sikerült-e kiismerni a vírust, azt mondta, hogy még minden arcát meg fogja mutatni, mert nagyon változékony. A brazil és a dél-afrikai mutánst azonban még nem azonosították, de lehet, hogy már itt van – mondta az országos tisztifőorvos. Azzal kapcsolatban, hogy az idősotthonok lakói teljeskörűen beoltva legyenek, elmondta, hogy a második oltásra félretett oltóanyagokhoz is hozzá lehet nyúlni, de ez nem veszélyezteti a második oltások beadását.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. február 1-jén. Fotó: M1 / Médiaklikk)

Rovatok