Index Vakbarát Hírportál

Guller Zoltán: Ebben a harcban egyedül vagyunk, csak magunkra számíthatunk

2021. február 2., kedd 07:58 | aznap frissítve

Nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt a magyar turizmus, de lehet bízni abban, hogy a válság elmúltával újra lehet építeni a szektort – vázolta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.

Az interjúban Guller Zoltán arról beszélt, hogy a magyar turizmust parkolópályára állította a járvány. 

Ebben a harcban egyedül vagyunk, csak magunkra tudunk számítani

– jelentette ki a 2021-es turisztikai évad február 1-jén esedékesindulását illetően, amelyről hétfő este online rendezvényen egyeztettek az iparág képviselői.

A vezérigazgató felidézte: egy évvel ezelőtt, a 2020-as nyitás idején még más volt a helyzet. Az azt megelőző időszakban a turizmus minden idők legnagyobb növekedését produkálta Magyarországon.

Akkor olyan jövőképet vázoltunk fel magunknak, a szakmának és az országnak, ami elképesztő távlatokat mutatott.

– mondta, hozzátéve: azóta nagyot fordult a világ.

Guller Zoltán azt nehezményezte, hogy az iparág sehonnan sem kap segítséget. Brüsszelben csak tanácskoznak  „egyik bizottsági ülés követi a másikat”, de egyetlen olyan intézkedés sem született eddig, amely a vállalkozásokat támogatná. 

Nem jön segítség Budapestről sem. Jó lenne, ha az ellenzéki polgármesterek nem a vakcináért állnának oda soron kívül, hanem küzdenének és harcolnának a vállalkozások életben maradásáért

– mondta.

Véleménye szerint más fővárosokban – Bécsben, Prágában, Berlinben vagy Rómában – több segítséget kap a helyi turizmus a válság idején.

A szektor jövőjéről beszélve elmondta: a teljes magyar, illetve budapesti turizmust – amely korábban európai szinten is jelentősnek számított – újjá kell építeni. Ennek ellenére bízik abban, hogy kanyarból tudják majd előzni versenytársaikat – hangsúlyozta. 

Ezt elősegíthetik azok a turizmust érintő fejlesztések, amelyek jelenleg is zajlanak. Rá sem lehet majd ismerni a vidéki Magyarországra, ahol 35 új szálloda épül, 14 ezer magánszálláshely, 700 panzió és 114 strand újul meg Eközben tucatnyi attrakciót, kastélyt, várat és gyógyhelyet korszerűsítenek, és rövidesen indul minden idők legnagyobb gyógyfürdő-fejlesztési programja – fejtette ki. 

A vendéglátósok vasárnapi és hétfői tüntetésére reagálva Guller Zoltán türelmet kért az érintettektől.

 Azt kérem, hogy a hátralévő hetekben tartsanak ki és tartsák be a szabályokat! Nekem is az a célom, a szívügyem, hogy honfitársaink, külföldi vendégeink újra megtapasztalhassák Európa fűszerét, a csodák forrását, Magyarországot.Az újranyitás előtt viszont semmi értelme a hosszabb étterembezárás vagy a vírusfertőzés kockázatát vállalni, hanem a közös célok érdekében a vállalkozások maradjanak szabálykövetők!

– húzta alá Guller Zoltán.

Rovatok