Index Vakbarát Hírportál

Házasságkötési vihar söpört végig Magyarországon

2021. február 2., kedd 14:44

Nagy lendületet vett tavaly a szerelemvonat – ez derült ki a KSH 2020-as hajlandóságot mutató, nemrég publikált házasságkötési adataiból. A koronavírus-járvány nem szegte kedvét honfitársainknak, a Dél-Alföldön pontosan 235,7 százalékkal házasodtak többen az első negyedévben, mint egy évvel korábban, 2019-ben. 

Amint arra egy tematikus portál felhívta a figyelmet,

a legmeglepőbb fellendülést a közép-dunántúli régió produkálta, ezen belül Veszprém megyében majdnem két és félszeres értéket jeleznek az adatok. Ez minden bizonnyal a 2019-ben indult, házasságkötéseket ösztönző kormányzati intézkedéseknek, legfőképpen a Családi Otthonteremtő Kedvezménynek, a (csok)-nak, volt köszönhető.

A koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában életbe lépett számos korlátozó rendelkezés a lakodalmak számát is negatívan befolyásolta. Erre jó példa, hogy a második negyedévben az új házasságkötések száma a fővárosban mindössze a 2019-es érték 65; vidéken pedig a 84 százaléka volt. A később erősödő, lassú növekedésben az észak-alföldi és a dél-alföldi régió volt a legaktívabb, Budapest pedig az utolsó lett a sorban.

A megyénkénti bontás számai azt mutatják, hogy Budapesten valami furcsa dolog történt. A 2019-es negyedik negyedévhez képest 1055-tel kevesebben esküdtek örök hűséget. Ugyanakkor Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megye lakói nagyon is komolyan vették magukat, hiszen ezekben a megyékben 35 százalékkal többen esküdtek örök hűséget, mint a fővárosban.

Ha az esküvőt valamiféle versenyként fognánk fel, akkor az észak-alföldi régióban élők toronymagasan a többiek előtt végeztek, összesen 11 012 megkötött házassággal a dobogó legfelső fokára léphetnének fel. A 2020-as adatok alapján – a dobogó második és harmadik helyén – Budapest és Dél-Alföld követné őket. 

(Borítókép: MTI / EPA Fotós: Sedat Suna)

Rovatok