Index Vakbarát Hírportál

Ügyvédek is segítették a milliárdos csalásokat

2021. február 2., kedd 11:38 | aznap frissítve

Több száz, összesen milliárdos tartozással rendelkező céget vett át az a bűnszervezet, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a napokban egy összehangolt akcióban számolt fel – tudatta a NAV a Facebook-oldalán.

A hivatal beszámolójából kiderül, hogy 

az eladók azt hihették, megszabadultak adósságaiktól, de a nyomozás bűncselekmények megalapozott gyanújával folyik.

A NAV pénzügyi nyomozói, kockázatkezelői, revizorai, végrehajtói és információtechnológiai munkatársai együttesen beszerzett információ alapján hajtotta végre akcióját. A hivatal úgy véli, hogy 

a bűnszervezet a társaságokat nem azért vette át, hogy azok gazdasági tevékenységét folytassa, a cégek egy részének eleve olyan adótartozása volt, aminél a NAV végrehajtási eljárásai sem vezettek eredményre. A nyomozás adatai szerint az elkövetőket két ügyvéd is segítette.

A nagyszabású akcióban

a hivatal emberei több mint harminc helyszínen kerestek bizonyítékokat,

köztük a bűnszervezethez köthető irodákban, irattárban, a cégeket átvevők és eladók címein is, emellett hat személyt őrizetbe vettek. 

A közösségimédia-posztból megtudható, hogy

a NAV nyomozói jelenleg több mint kétszázhatvan cég átruházását vizsgálják,

a társaságoknak az átvétel időpontjában összesen több mint egymilliárd forint tartozása volt.

A pénzügyi nyomozók 21 gyanúsítottat hallgattak ki, akiket jellemzően költségvetési csalással, illetve közokirat-hamisítással gyanúsítanak. A banda tagjai a megalapozott gyanú szerint bűnszervezetben dolgoztak, ami duplájára emeli a kiszabható büntetést. A Kecskeméti Járási Ügyészség indítványa alapján a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását. 

Rovatok