Index Vakbarát Hírportál

A légszennyezettség veszélyeire figyelmeztet a tiszti főorvos

2021. február 2., kedd 20:52

A légszennyezés mindenkire veszélyes lehet – írja az MTI a tiszti főorvos Facebook-oldalán megjelent felhívásra hivatkozva.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ábráján az idősekkel, a felnőttekkel, a gyermekekkel és a várandósokkal kapcsolatban is ismertették a rövid és hosszú távú veszélyeket. Mint írják, jellemző például, hogy a légszennyezettség hosszú távon növeli a tüdőrák kockázatát, és a gyermekek fejlődését is több szempontból veszélyezteti.

Az időseknél rövid távon

Hosszú távon pedig

A felnőtteknél a légszennyezés rövid távon

Hosszú távon

A gyermekeknél rövid távon jellemzően köhögést és nehézlégzést válthat ki. Hosszú távon viszont

Várandósság alatt pedig növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát. Hozzátették továbbá: keddre ismét többfelé megnőtt a légszennyezettség a szálló por miatt. 

PUTNOKON VESZÉLYESNEK, KAZINCBARCIKÁN, SAJÓSZENTPÉTEREN ÉS SALGÓTARJÁNBAN EGÉSZSÉGTELENNEK, TOVÁBBI HAT településen (Ajkán, Miskolcon, Százhalombattán, Székesfehérváron, Tökölön és Várpalotán) KIFOGÁSOLTNAK MINŐSÍTETTÉK A LEVEGŐT.

Az érintett településeken a kis méretű aeroszol részecskék (PM2.5) napi átlagkoncentrációja meghaladta a rövid távú egészséghatások szempontjából irányadó küszöbértéket. A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható jelentős javulás – olvasható az NNK honlapján

Rovatok