Index Vakbarát Hírportál

Összejátszottak a zárkatársak, bukta lett a vége

2021. február 2., kedd 15:58

Bírósági eljárásban elkövetett vesztegetés miatt jogerősen másfél, illetve fél év szabadságvesztésre ítéltek el Pécsen két, a nyomozóhatóság megtévesztése céljából egymással összejátszó Zala megyei férfit – tájékoztatta az MTI-t a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség.

A 36 éves zalaegerszegi vádlottat 2017-ben kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárásban tartóztatták le.

A férfi fogva tartása alatt társát arra kérte, hogy ügyében hamis tanúvallomást tegyen pénz és egyéb juttatások fejében. A zárkatárs így tanúként jelentkezett, és a megbeszéltek szerinti tartalommal hamis tanúvallomást tett a nyomozók előtt.

Miután a zárkatárs a nyomozók kérdéseire ellentmondó válaszokat adott, figyelmeztették a hamis tanúzás törvényes következményeire, így végül feltárta vallomásának valótlanságát és okait.

Az ügyben első fokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék a hamis vallomást kezdeményező vádlott bűnösségét hamis tanúzásra való felhívás miatt állapította meg, ezért másfél év szabadságvesztésre ítélte, míg társát felmentette.

A fellebbezések folytán eljáró Pécsi Ítélőtábla az ügyészség indítványával egyezően az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, a zárkatársától hamis tanúzást kérő vádlott büntetését megnövelte, és fél év szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet jogerős.

Rovatok