Index Vakbarát Hírportál

Munkabért kaphatnak a technikumban tanuló diákok

2021. február 3., szerda 13:50

Először megismerhetik a különböző ágazatokat és szakköröket a szakképzésben résztvevő diákok, csak ezt követően, az ágazati alapvizsga után választhatnak szakmát, így megalapozottabb lehet a döntésük – mondta a közszolgálati televízió adásában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Pölöskei Gáborné hozzátette: a technikumban két évig, a szakképző iskolában pedig egy évig ismerkednek az ágazatokkal a diákok.

A technikusi képzésről elmondta, az öt évig tartó oktatás egyfajta „időgazdálkodást” jelent a gyerekeknek, mivel egyszerre tudják az érettségit és a szakmát is megszerezni. Érdekességnek nevezte, hogy a diákok nem tanulószerződést kötnek az ágazati alapvizsga után a cégekkel, hanem munkaszerződést, így már a tanulmányaik alatt munkabért kaphatnak.

Az érettségi ebben az esetben öt helyett csak négy tantárgyat ölel fel, az ötödik pedig maga a technikusi vizsga – hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné.

Szerinte nem hátrány az sem, hogy a technikusi képzést a felsőoktatás előszobájának tekintik az adott ágazatnál, hozzátéve, hogy ha egy diák mérnök akar lenni, akkor a technikusi képzés ehhez  jó alapot jelenthet.

Újdonságnak nevezte, hogy a tárca jelenleg az okleveles technikusi képzés bevezetésén dolgozik. Már 23 olyan iskola van, amelyek az egyetemekkel szoros kapcsolatban vannak oly módon, hogy a tananyag-tartalmakat is összehangolják, így akár rövidített egyetemi képzésre is lehetőség lesz.

Pölöskei Gáborné a Kossuth rádió reggeli műsorában azt is elmondta, hogy amikor a diákok végeznek, akkor – az eredményüktől függően – jogosultak lesznek az úgynevezett pályatámogatási ösztöndíjra, ami 150 és 300 ezer forint közötti összeg lehet.

Rovatok