Index Vakbarát Hírportál

Meztelen nőt és 30 ezer forintot követelt bombafenyegetéssel a zaklató

2021. február 3., szerda 14:17

Öt év próbaidőre felfüggesztve két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a zaklató férfit, aki több helyen bombák felrobbantásával fenyegetőzött – közölte a Budapest Környéki Törvényszék szerdán az MTI-vel.

Mint közölték, a férfi január 31-én álnéven, saját mobiltelefonjáról tárcsázta a 112-es segélyhívót, majd közölte a diszpécserrel, hogy bombát helyezett el egy bevásárlóközpont, egy hajléktalanszálló és a vöröskereszt egy intézményének területén.

Hozzátette, hogy ha egy általa megnevezett nő - aki állítása szerint tönkretette az életét - nem jelenik meg meztelenül, 30 ezer forinttal egy megjelölt helyen, akkor felrobbantja a bombákat.

A közlemény szerint a veszélyhelyzet elhárítására a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a megjelölt helyszínekre, amelyeket kiürítettek. A művelet 180 embert érintett, de bombát egyik helyszínen sem találtak. A férfit mindenesetre még aznap „intézkedés alá vonták”.

A tárgyaláson a vádlott elismerte a cselekmény elkövetését, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Ezt a bíróság elfogadta, és a férfit három rendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettében mondta ki bűnösnek, és a vele szemben korábban zaklatás vétsége miatt hozott büntetővégzésének próbára bocsátó rendelkezését hatályon kívül helyezte.

A felfüggesztett börtönbüntetés mellett elrendelték a vádlott pártfogó felügyeletét is.

Az indokolásban a bíróság kiemelte, hogy a köznyugalom súlyos megzavarása amiatt valósult meg, mert a bombariadó három helyszínt érintett, amelyek kiürítéséről a hatóságnak kellett gondoskodnia.

Az intézkedésben 32 rendőr vett részt 14 szolgálati gépkocsival több, Pest megyei település rendőrkapitányságáról, valamint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság egyebek mellett a beismerést, a megbánást, valamint a vádlott rossz életkörülményeit. Súlyosító körülmény volt viszont a többszörös halmazat, a próbára bocsátás hatálya alatti elkövetés, ahol ugyanaz a nő szerepelt sértettként hasonló fenyegetésekkel, valamint a nagy erők mozgósításának szüksége.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az jogerős – áll a bírósági közleményben.

Rovatok