Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Újra engedélyezték az egynapos ellátást

2021. február 3., szerda 12:13

A következő napokban negyvenezer fő beoltását tervezzük − jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Elmondta, hogy a legidősebbeket a háziorvosok segítségével oltják, Moderna-vakcinával.

Aki lemarad, ne essen kétségbe, rá is sor fog kerülni

– hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve, megvannak a leszűrt listák, mindenki meg fogja kapni azt az információt, hogy a háziorvosi rendelőben vagy az oltóponton kell-e oltakoznia.

Az operatív törzs közreadott egy olyan összeállítást, amely kifejezetten az idős emberek tájékoztatását szolgálja, ezt ajánlják tanulmányozni. Akinek még mindig van kérdése, a háziorvoshoz vagy a megyei oltó orvoshoz fordulhat, akár az oltóanyaggal, akár a logisztikával kapcsolatban – mondta a tisztifőorvos.

A napi adatok szerint 1048 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 370 336 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 83, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 739 főre emelkedett. Kórházban 3697 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 269-en vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 272 284 fő, az aktív fertőzöttek száma 85 313 főre csökkent.

A tisztifőorvos szerinte az elhunytak számának stagnálása arra utal, hogy ha a fertőzéstől nem is véd teljesen a védőoltás, a betegség tragikus kimenetelétől igen. Fontosnak nevezte, hogy lépésről lépésre végrehajtsák az oltási tervet, a rendelkezésre álló oltóanyagot szinte azonnal felhasználja a magyar egészségügy. Müller Cecília kiemelte:

75 807 fő már a második védőoltását is megkapta.

Müller Cecília arról is beszámolt, hogy

az Emberi erőforrások minisztériuma engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését az egészségügyi ellátásban.

Mint mondta, a szájsebészeti és fül-orr-gégészeti ellátásokon kívül mindent igénybe lehet venni, előjegyzés függvényében.

Aki beavatkozás előtt áll, annak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre és antigénalapú gyorstesztre lesz szüksége a beavatkozás napján. Mivel az egészségügyi dolgozók a kórházakban és az oltópontokon is teljesítenek, ezért az egynapos ellátások száma korlátozott

– fogalmazott a tisztifőorvos. Mint arról az Index beszámolt, Kásler Miklós 2020. november 7-től – az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében – elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését.

Müller Cecília sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarországon eddig Pfizer- és Moderna-vakcinákból összesen félmilliónyi adag érkezett.

A Szputnyik V vakcinájából kétszer húszezer főnek elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. Az orosz vakcina nem ugyanolyan, mint a többi oltóanyag, ugyanis a két adag különbözik egymástól. Szakértők szerint az orosz vakcina kilencven százalék fölötti védettséget nyújt a vírus ellen

– hangsúlyozta Müller Cecília. Arra kérdésre, hogy milyen szankcióra számíthatnak azok a háziorvosok, akik nem oltanak, a tisztifőorvos elmondta: bízik benne, hogy ilyen kollégája nem lesz, hiszen egyéb feladatok mellett az oltakozás is alapfeladata a háziorvosoknak. Mint mondta, akivel ő egyeztetett, azok nagyon várják, hogy elkezdhessék a betegeik beoltását, s a betegek is jobban szeretnék a saját háziorvosuktól megkapni a vakcinát.

A háziorvosok megkapták a listát, azonban előfordulhat, hogy akár az oltás napján adódik probléma, ekkor értelemszerűen a listán szereplő következő páciens kerül előre 

− mondta Müller Cecília. A bamlanivimab nevü gyógyszerről elmondta, hogy a fertőzés kezdeti fázisában a leghatékonyabb. Magyarország 7000 adagot szerzett be, a Korányi és a Dél-pesti Centrumkórházban első körben 300 adagot adnak majd be. 

Müller Cecília elmondta:

Magyarországon eddig 22 esetben mutatták ki a brit mutáns okozta fertőzést. Dél-afrikai vagy brazil mutánssal fertőzött beteget még nem azonosítottak.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, hogy 137 esetben intézkedtek maszkviselés megszegése miatt, míg a kijárási korlátozás megszegéséért 314 személy esetében jártak el.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. február 3-án. Fotó: Médiaklikk / M1)

Rovatok