Index Vakbarát Hírportál

IDEA Intézet: együtt nyerhet az ellenzék, külön aligha

2021. február 4., csütörtök 10:56

Most először külön kérdéssel vizsgálta meg azt az IDEA Intézet, hogy mennyien szavaznának a Fidesz-KDNP-ra, illetve az ellenzéki összefogásra. Ezen kívül a pártok támogatottságát külön is megmérték. 

A közvélemény-kutatás tanúsága szerint a biztosan szavazók 44 százaléka voksolna a Fidesz-KDNP listájára, 47 százalék azonban az ellenzés közös listáját választaná. Az ellenzéki pártok együttes támogatottsága magasabb a kormánypártokénál, még akkor is, ha a Fidesz–KDNP a teljes választókorú népességen belül és a biztos szavazó pártot választók körében is stabilan vezet.

Nem elég azonban az egyes pártok támogatottságának mechanikus összeadása, érdemes külön rákérdezni a kormány és az ellenzék közötti viszonyra is. 

A teljes népességben az ellenzéki pártok közül a DK áll az élen 12 százalékkal. A január 22. és 26. közötti mérés szerint a Jobbik 2020. negyedik negyedévében tapasztalható lassú támogatottság-emelkedése nem állt meg, és 2021. januárjában 8 százalékon áll a teljes népességben, megelőzve a Momentumot, amely 7 százalékot ért el. Az MSZP öt százalékon, pont a parlamentbe jutás küszöbén áll, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), a Párbeszéd, az LMP és a Mi Hazánk 2-2 százalékon áll a teljes választókorú népességen belül.

Rovatok