Index Vakbarát Hírportál

Több száz milliós áfacsalás végére tettek pontot a NAV nyomozói

2021. február 4., csütörtök 15:08

Kamionszámra érkezett a zöldség és gyümölcs a Szegedi Nagybani Piacra, de áfát senki nem fizetett utána. A NAV különféle szakemberei együttes erővel számolták fel a bűnszervezetet, és négy személyt őrizetbe vettek – adta hírül Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldalán. 

A hivatal beszámol róla, hogy 

egy budapesti cég ügyvezetője Görögországból nagy tételben szerezte be a termékeket, majd a Szegedi Nagybani Piacon úgy hozta forgalomba, mintha azokat magyar cégektől vásárolta volna. Ezzel a módszerrel kerülte el, hogy az értékesítés után áfát kelljen fizetnie.

Ezzel a módszerrel tudta alacsony áron, azonban számára mégis nyereséggel eladni az árut. 

A fiktív számlákat jutalék ellenében egy olyan bűnszervezettől szerezte be, ahol a láncolatban szereplő cégeket folyamatosan cserélték. 

A NAV közösségimédia-bejegyzésében kiemeli, hogy a kereskedő és a fiktív számlákat kiállító cégek könyvelésének összehangolásában, valamint a fizetendő áfa minimalizálásában könyvelő segédkezett.

A híradásból kiderül, hogy az elkövetők a több mint 

egymilliárd forint értékű zöldség és gyümölcs után kétszázötvenegymillió forint áfát csaltak el. A költségvetést ért kár megtérülésére a nyomozók nyolcvanmillió forint értékben ingatlanokat zároltak, valamint lefoglalták az akció napján a piaci árusnál lévő több mint tizenhatmillió forint készpénzt.

A NAV azt is tudatta, hogy akciójával a bűnszervezet működését megszakította, az elkövetők akár húsz év szabadságvesztésre is számíthatnak.

Rovatok