Index Vakbarát Hírportál

Bíróság: semmis a csalárd földcsere-szerződés

2021. február 5., péntek 11:57

A Veszprém Megyei Főügyészség olyan gazdálkodóval szemben indított polgári pert, aki az adásvételi szerződésekre vonatkozó szigorú eljárásrendet megkerülve, egyetlen adásvétel helyett több jogügyletet magába foglaló, csereszerződéses konstrukcióval szerzett földtulajdont.

Az alperes ennek során a tulajdonát képező Pápa környéki termőföld meghatározott részét cserélte el a megszerezni kívánt termőföld résztulajdonára. A gazdálkodó azáltal, hogy a kiszemelt földterületben a csere révén tulajdonos lett, kedvező elővásárlási ranghelyet is szerzett, amelyet kihasználva, a szerzés lehetőségéből más vetélytársakat kizárva kötött a többi tulajdonostársával adásvételi szerződéseket.

A felek szándéka nem a cserére irányult,

a csereszerződés megkötése után a gazdálkodó a cserealapot is visszavásárolta, majd azt a csere révén megszerzett földterületekkel együtt egy hozzátartozójának ajándékozta

 – közölte az ügyészség a honlapján.

A Pápai Járásbíróság az ügyészség keresetét alaposnak találta, és megállapította, hogy a gazdálkodó által kötött csereszerződés megkötése mögött az elővásárlási jog, a piaci versenyelőny megszerzésének rejtett szándéka húzódott meg, azt kizárólag a biztos tulajdonszerzés, az adásvétel procedúrájának elkerülése érdekében, jogszabály megkerülésével kötötték meg. Ezért a bíróság szerint a csereszerződés semmis.

Mivel érvénytelen szerződésre jogot alapítani nem lehet, a bíróság az adásvétellel megszerzett tulajdonrészek, illetve az ajándékozás révén szerzett tulajdonjog törléséről, és az eredeti ingatlan-nyilvántartási állapot helyreállításáról is rendelkezett.

A bíróság döntését a Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság helybenhagyta.

Rovatok