Index Vakbarát Hírportál

Ne temesse Szibériát, tél tábornok hamarosan visszatér

2021. február 6., szombat 13:12

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint egészen biztosan kijelenthető, hogy a következő négy napban marad az átlagosnál melegebb idő, a több hullámban érkező felhő- és csapadéktömbök között inkább csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Egészen más lehet viszont a helyzet a jövő hét második felében.

Egyre valószínűbb, hogy a hét közepén végre átvonul felettünk az a markáns front, amely egyébként napokig itt ólálkodik a közelünkben, de mi ennek egyelőre a meleg oldalán vagyunk.

A front másik oldalán viszont valódi télnek megfelelő légtömeg halmozódik fel, amely csütörtökön akár viharos erejű széllel zúdulhat a Kárpát-medencébe.

Mögötte a friss előrejelzések alapján napokig száraz hideg lehet jellemző, a napsütés ellenére jó eséllyel a legtöbb helyen nappal sem emelkedik majd fagypont fölé a hőmérséklet, éjszakánként pedig kimondottan zimankós időnk lehet.

A tél szerelmeseinek örömét persze gyorsan árnyalja, hogy éppen csütörtöktől nő meg jelentősebben az előrejelzés bizonytalansága, az viszont emellett is vállalható állítás, hogy a mostaninál mindenképp hidegebb lesz, így csapadék esetén a halmazállapot-váltásra is jobb esélyek nyílnak.

Az azt követő hét sajnos még nagyon kérdéses időjárási szempontból. A szibériai hideg még Kelet-Európa felett kering majd, miközben Nyugat-Európában várhatóan melegedés kezdődik. A kettő határán egyaránt megvan az esélye annak, hogy a hideg távolodjon tőlünk, és annak is, hogy újabb hullámban szakadjon ránk a tél.

Önnek is van egy jó képe az időjárásról? Küldje el!
Küldje el nekünk!

Rovatok