Index Vakbarát Hírportál

Így nyitná újra az országot az ellenzék

2021. február 8., hétfő 21:51 | három éve frissítve

Gulyás Gergely arról beszélt a pénteki kormányinfón, hogy kétlépcsős nyitás jöhet, először március, aztán április elején enyhíthetik a járványügyi intézkedéseket, ha a fertőzöttségi adatok ezt lehetővé teszik. Több ellenzéki párt óvatosan, de lazítana.

Elsőként a Mi Hazánk Mozgalom állt bele legerősebben a kérdésbe, önmeghatározásuk szerint ők az egyetlen lezárásellenes párt, és Mi Nyitnánk Mozgalom néven indítottak kampányt.

Dúró Dóra korábbi közleményében úgy fogalmazott, hogy

értelmetlennek és fenntarthatatlannak tartjuk a szórakozóhelyek, vendéglátóhelyek, az edzőtermek, uszodák és könyvtárak teljes zárlatát, a szabadtéri sportolás este nyolc óra utáni tiltását akkor, amikor tömeges bevásárlásokkal kell szembesülnünk nap mint nap a nagyáruházakban, és pl. a kormányközeli érdekeltségekbe tartozó játéktermek is nyitva lehetnek.

Ujhelyi újragondolná

Az MSZP-s Ujhelyi István egy Facebook-posztban írt arról, hogy „újra kell gondolni a kormányzati korlátozások mértékét”. A szocialista EP-képviselő szerint

átgondolatlan volt a kormányzati korlátozások tavaly novemberi elrendelése, bizonyos szolgáltatások esetében itt az ideje a szabályozás megfontolt és okos újrarajzolásának.

A politikus úgy látja, hogy a november 11-én meghozott kormányrendelet olyan szolgáltatások esetében is teljes korlátozással él, amelyek már enyhítésre érdemesek. Például, ha a színházak, mozik, cirkuszok, tánc- és zeneművészeti előadások esetében az üzemeltetők vállalják az előírások betartását, akkor megfontolandó az újranyitás engedélyezése.

Azt érthetetlennek tartja, hogy miközben zsúfoltak a buszok, a gyerekek bejárnak az általános iskolákba, a plázákban és áruházakban sorban állunk, a vadasparkok és állatkertek mégis zárva vannak, de újragondolást javasol a múzeumok, levéltárak, kiállítások és könyvtárak esetében is, ahol létszámkorlátozással és maszkviseléssel fenntarthatók lennének az előírások.

A vendéglátószektorról elmondta, hogy a kormánynak mielőbb érdemben egyeztetnie kell a szakmai szervezetekkel, mert biztos vannak olyan éttermek, amelyek szigorú korlátozásokkal és emiatt érdemi bevételkieséssel, de vállalnák a nyitást.

A Momentum 5+1 javaslata

A Momentum Mozgalom 20 óráról 22 órára tolná a kijárási korlátozás kezdetét, az üzleteket 21 óráig nyitva hagynák. A szabadtéri vendéglátóhelyeket, teraszokat, mozikat, színházakat és szállodákat csökkentett kapacitással újranyitnák, és a beoltottakat minden korlátozás alól mentesítenék.

A Jobbik a teraszokkal kezdene

A jobbikos Beleznay Zsuzsanna arról beszélt, hogy első lépésben a teraszokat kell kinyitni, aztán minél előbb

a jelenleg is nyitva lévő kaszinók és a menzák mintájára az ezekben megkövetelt járványügyi szabályokkal azonos, azokkal megegyező kritériumoknak megfelelve a vendéglátóhelyeket és edzőtermeket is újra kell nyitni.

(Borítókép: Bezárt vendéglátóhely 2020. november 11-én. Fotó: Bánkúti Sándor / Index)

Rovatok