Index Vakbarát Hírportál

Miskolcon már lazítanak a maszkviselés szabályain

2021. február 8., hétfő 21:12

Keddtől vége az általános kötelező maszkviselésnek Miskolcon – közölte a Facebookon Veres Pál polgármester. Azt írja, a város tavasszal és ősszel is bizonyította, „hogy fegyelmezett, bölcs és kitartó”, ezért itt az ideje az enyhítésnek.

Ennek értelmében holnaptól csak a busz- és villamosmegállókban, piacokon és vásártereken, és a bölcsődék, óvodák, iskolák bejáratának 10 méteres körzetén belül lesz kötelező a maszkviseléss, illetve azokban a zárt terekben, ahol ezt más jogszabály előírja, tehát a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, hivatalokban és ügyfélszolgálatokon.

Nyírbátor polgármestere, Máté Antal egy február 4-i Facebook-posztban jelentette be, hogy a város vezetése hétfői hatállyal  lazít a maszkviselési szabályokon.

Az Orbán-kormány 2020 novemberében vezette be, hogy kötelező a maszkviselés azoknak a városoknak a közterületein, ahol több mint 10 ezren élnek. Eszerint hatéves kortól mindenkinek kötelező az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot viselnie például a tömegközlekedési eszközökön, a tízezer fősnél nagyobb népességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen.

Kivéve a sporttevékenység alatt, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken, minden olyan helyiségben, ahol tömegközlekedési eszközre várakoznak, az üzletben történő vásárláskor, illetve az üzletben történő munkavégzéskor, a bevásárlóközpontokban az irodák, sportolás céljára szolgáló helyiségek és az üzemi helyiségek területének kivételével, a levéltárakban, vagy a közigazgatási szerv ügyfelek részére nyitva álló területén is.  

Rovatok