Index Vakbarát Hírportál

Biztos, hogy ésszel használja a Facebookot?

2021. február 9., kedd 15:02

A biztonságos internet világnapján a Skool Facebook-oldalán debütált az iskolai tanóra hosszúságú videó, amelyben közérthetően magyarázzák el a népszerű közösségi oldal biztonságos használatát.

A Facebook oktatási kezdeményezéseinek részeként a vállalat a digitális világban otthonosan mozgó hazai szakmai partnerek bevonásával indítja el internetbiztonsági webinárját Magyarországon.

A közel negyven perces oktatóvideóban a technológiai képzéseket szervező Skool, valamint a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Yelon-programjának munkatársai magyarázzák el, miként lehet a közösségi oldalt biztonságosan használni. 

A Skool 2014-es indulása óta olyan társadalmi csoportokat – lányok, hátrányos helyzetű fiatalok – érünk el nap mint nap, akik ma még nincsenek ott az IT-szektor munkavállalói között, így nem tudnak részt venni a jelenünket és jövőnket meghatározó fejlesztésekben. Az élményalapú oktatás és inspirálás mellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek által nap mint nap használt közösségimédia-felületeken tudatosan és biztonságosan mozogjanak a fiatalok

– kommentálta a webinar premierjét Guzsaly Péter, a Skool partnerkapcsolati vezetője.

A videó publikálása azért fontos, mivel a biztonság a Facebooknál mindig elsőszámú prioritást élvez a termékek fejlesztésekor és a platformok menedzsmentjében. Egyedül a tavalyi harmadik negyedévben 

22 millió gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzést távolítottak el a Facebookról.

Ugyanakkor a technológia sem helyettesítheti mindenben a felhasználók éberségét, ezért van szükség a képzésre. A jelenlegi járványhelyzetben ez különösen hangsúlyos, hiszen egy sor, hagyományosan offline tevékenység, például az iskolai tanórák, vagy a barátokkal való kapcsolattartás is jelentős részben az online platformokra helyeződött át, ezért az internet biztonságos használata fontosabb, mint korábban bármikor.

A közösségi média használatával kapcsolatos biztonsági ismeretek elsajátítása azért fontos, mert tavaly tavasszal készült felmérésünk szerint Magyarországon minden ötödik gyerek nem érzi magát biztonságban a neten; ugyanennyi gyermek nyilatkozott úgy, hogy szülei a netezéssel töltött idő szabályozásán túl nem nyújtanak számukra elegendő, illetve megfelelő kapaszkodót a digitális térben. Az eredmények egyértelművé tették számunkra, hogy a fiataloknak több, hiteles információra van szükségük, ezért csatlakoztunk a Facebook edukációs kampányához 

 mondta el Varga Aida, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Yelon-programjának vezetője.

Az oktatóvideóból meg lehet ismerni a közösségi média alapvető működését, például a profilok és oldalak közötti különbséget, valamint azt, hogy miként lehet csoportba rendezni a közelebbi és távolabbi ismerősöket a Facebookon, vagy hogy miért érdemes bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást. 

A bemutatott biztonsági beállítások megismerése és a szemlélet elsajátítása minden korosztálynak a hasznára válhat, hiszen a közreműködők konkrét beállítási tippekkel szolgálnak. A webinar második felében pedig az online zaklatás különböző formáiról, és azok megelőzésének, illetve kezelésének lehetőségeiről is beszélnek a szakemberek.

Rovatok