Index Vakbarát Hírportál

Le akarták dózerolni, vasúti múzeum lesz a kelenföldi indóházból

2021. február 10., szerda 10:52

A Kormány kiemelt beruházássá minősítette Kelenföld egykori állomásépületét, amely a Közlekedési Múzeum által előkészített tervek nyomán új funkciót kap.

A Közlekedési Múzeum tervkoncepciója mentette meg az egykori Kelenföldi pályaudvar 1884-ben épített főépületét – derült ki az intézmény vezetője, Vitézy Dávid közlése nyomán. A pályaudvar újratervezése és a 4-es metró aluljárójának kialakítása után elvesztette korábbi jegypénztár- és váróterem-funkcióját, a leromlott állapota miatt pedig egyáltalán nem illeszkedett az Etele tér új arculatába. 

2019-ben a Kormány és a kerület megállapodásának köszönhetően a Miniszterelnökség 100 millió forinttal, Újbuda önkormányzata pedig 20 millió forinttal támogatta a tervezést és a beruházás előkészítését, kedden pedig a Kormány is kiemelt beruházássá minősítette a Kelenföld indóház rekonstrukcióját. 

Az épület melletti bódék helyén vasúti tematikájú játszókert épül, teraszán szabadtéri mozivetítéseket terveznek. A Kelenföld indóház legfőbb attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz. A kulturális kínálatot időszaki kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik majd. 

Rovatok