Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Ha elterjed a brit mutáns, új erőre kap a járvány

2021. február 11., csütörtök 13:24 | aznap frissítve

Ha teret nyer a brit vírusvariáns, amelynek erősebb a megbetegítő képessége, akkor sajnos további emelkedésnek nézhetünk elébe, ezért továbbra is mindenkit óvatosságra intek – mondta Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. A tiszti főorvos ismertette, hogy csütörtökre 1862 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 381 875 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 97, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 444 főre emelkedett.

Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Múlt héten megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása.

A tiszti főorvos beszámolt róla, hogy megközelítőleg egy-másfél hete jellemzően stagnálnak a járványügyi adataink, de néhány területen emelkedés látszik.

Nem halad lefelé a járvány, és nem alakulnak kedvezően a járványügyi adatok. A mutáns vírus közrejátszásának köszönhetően is, és egyéb más, nem teljesen felfedett okok miatt lassú emelkedésnek vagyunk tanúi

– mutatott rá Müller Cecília, hozzátéve, hogy napról napra száz körüli halálos áldozatról kell beszámolni, ezért nagyon fontos, hogy ne adjuk át a betegséget, akkor sem, ha enyhe lefolyású.

Az egyetlen út, hogy megszabaduljunk a korlátozásoktól és magától a járványtól, ha élünk az oltás lehetőségével

– emelte ki a tiszti főorvos. Beszélt arról is, hogy ma megérkezett hazánkba az AstraZeneca-vakcina második szállítmánya.

AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON IS JANUÁR VÉGÉN ENGEDÉLYEZTETETT KORONAVÍRUS ELLENI OLTÓANYAG MÁSODIK SZÁLLÍTMÁNYA 45 600 ADAGOT TARTALMAZ, ez ÚJABB 22 800 EMBER OLTÁSÁRA ELEGENDŐ. 

Az egy héten belül érkező két szállítmány összesen már több mint 43 ezer ember oltását teszi lehetővé, ami megfelel egy közepes magyar város (például Dunaújváros vagy Hódmezővásárhely) teljes lakosságának. A tiszti főorvos elmondta, hogy a mai napon a Moderna vakcinájából is érkezett 21 600 adag.

Müller Cecília megismételte, hogy mindenki esetében az oltó orvos dönt az olthatóságról.

Nem tud választ adni a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az egyes megkeresésekre abban az ügyben, hogy ki oltható, ki nem, erről a kezelőorvosok fognak tudni az oltás előtt felvilágosítást adni

– mondta. Részletezte, hogy a NNK folyamatosan elemzi a vírus örökítőanyagát. Ha felfedezik azt a génszakaszt, amely változott, ennek segítségével tudják beazonosítani a vírusvariánsokat is.

Magyarországon sem a dél-afrikai, sem a brazil vírusmutáció nem jelent meg.

Ismertette, hogy kijelölték azokat az oltópontokat, amelyeken a Szputnyik V orosz vakcinával fognak oltani, ezek a fővárosi intézmények a

Müller Cecília elmondta, hogy eddig nem lépett fel súlyos mellékhatás azok között, akik megkapták az oltást.

Kisebb rosszullét a második oltásnál általában jelen van. Azonban nem kell megijedni, a beadott védőoltás haszna messze felülmúlja annak a kockázatát, ami annak elhagyásával jár

– vélekedett, hozzátéve, hogy az, aki bizonytalan, tájékozódjon a vakcinainfo.gov.hu és a koronavírus.gov.hu portálokon, ezeken olvashatók a gyakran ismételt kérdések a válaszokkal. Azoktól az idősektől, akik még nem kaptak tájékoztatást, Müller Cecília azt kérte, hogy jelentkezzenek háziorvosaiknál. 

Biztos, hogy a háziorvos felveszi a kapcsolatot azzal a személlyel, aki regisztrált és szeretne oltakozni

– mondta tiszti főorvos. Az oltásra indulókat arra kérte, hogy rétegesen öltözködjenek, készülve arra, hogy várni kell.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy február 11-ig

Rovatok