Index Vakbarát Hírportál

Kásler: Meghaladta az európai átlagot a Magyarországon beoltottak száma

2021. február 12., péntek 14:47

Magyarországon a koronavírus elleni vakcinákkal beoltottak aránya már elérte a 3 százalékot, ami meghaladja a 2,7 százalékos európai átlagot – tudatta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat legújabb részében.

 A hazánkban engedélyezett öt védőoltással (az amerikai–német Pfizer/BioNTech, az amerikai Moderna, a kínai Sinopharm, a brit–svéd AstraZeneca gyártók, valamint az orosz Gamaleja Intézet Szputnyik V oltóanyaga) kapcsolatban a videósorozatban elmondta:

amire a magyar gyógyszerhatóság engedélyt adott, az minden értelemben megbízható.

Az OGYÉI akkor adja ki az engedélyt, ha a vakcina hatásos, és a mellékhatásoknak, a szövődményeknek az aránya csekély.

„Figyelembe véve a kormány vakcinabeszerzésre fordított erőfeszítéseinek mértékét, úgy gondolom, hogy hazánk előnye e tekintetben a jövőben növekedhet is. Sajnálatos módon az európai szállítások idő és mennyiség tekintetében is bizonytalanok, éppen ezért tájékozódunk minden kontinensen a lehetőségek felől” – olvasható eközben a miniszter legfrissebb Facebook-bejegyzésében. 

Posztjában hangsúlyozta azt is: a szóba jöhető oltóanyagok esetében a magyar szakhatóság elvégzi a szükséges vizsgálatokat, a megfelelő dokumentációkat áttekinti, és akkor adja ki az engedélyt, ha a vakcina hatásos és garantáltan biztonságos.

A beszélgetés végén a tavaszi érettségivel kapcsolatban elmondta, hogy a járvány lefolyásának dinamikáját figyelve és a tapasztalatokra építve le lehet bonyolítani az érettségit úgy, ahogy a kormány bejelentette:

tehát hagyományos módon, írásban és szóban is.

Rovatok