Index Vakbarát Hírportál

Még idén megújulhat a pesti rakpart a Margit híd és a Parlament között

2021. február 12., péntek 14:05 | aznap frissítve

A kormány és a főváros vezetése is egyetért abban, hogy a Fővárosi Önkormányzat beruházásában megvalósuló rekonstrukció szükséges. Tavaly év végén a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntése alapján 787 millió forinttal támogatta a kormány azt a beruházást, melynek nyomán egy új Duna-parti sétányt alakíthatnak ki.

A mintegy 700 méteres rakparti szakasz északról a Jászai Mari térhez, délről pedig a Parlament előtt a Kossuth Lajos térhez kapcsolódna. 

A fővároshoz beérkezett tervek részleges módosítása szerint kiszélesítik a járdát, növelik a forgalomcsillapított szakasz hosszát, eltávolítják a szalagkorlátot az útpálya mellől, és fák ültetésére is sor kerülhet. Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott:

A meglévő út felújításával egy időben összefüggő, 4-5 méter széles gyalogossétányt alakítunk ki a forgalom 30 km/h-s csillapításával. A sétány arculata a rakpart Parlament előtti szakaszának kialakításához fog illeszkedni, gránit kockakő burkolattal. Annak érdekében, hogy a sétánynak helyet tudjunk biztosítani, a Markó utcai lehajtó támfala is átépítésre kerül a műemlékvédelmi előírások figyelembevételével.

A rakpart szóban forgó szakaszának szűk keresztmetszete nem teszi lehetővé a kerékpársáv kialakítását, így a kerékpárosok továbbra is a felső rakpartot tudják igénybe venni.

A támogatási szerződés még 2017-ben jött létre a kormány és a Fővárosi Önkormányzat között. A műszaki tartalmat a főváros és a kormány közös városfejlesztési fóruma tavaly rögzítette, a Városháza és a BFK azóta is szorosan együttműködött a beruházás kapcsán

egészítette ki a bejelentést Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. A Kossuth Lajos tértől délre eső, a Bálnáig tartó rakpartszakasz megvalósításának finanszírozása kapcsán még tartanak az egyeztetések a főváros és a kormány között, tette hozzá.

Az építkezés idén júniusban elkezdődhet, és az előzetes tervek szerint december 31-én be is fejeződhet.

Rovatok