Index Vakbarát Hírportál

Július óta minden negyedik áldozat idősotthon lakója volt

2021. február 13., szombat 10:27

Minden negyedik, koronavírusban elhunyt valamely idősotthon lakója volt a járvány második hullámában is 

 – derül ki abból a válaszból, amelyet az országos tiszti főorvos, Müller Cecília válaszként küldött Szél Bernadett képviselő számára.

A független országgyűlési képviselővel pár nappal a válaszadási határidő lejárta előtt közölte az országos tiszti főorvos a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait, amire Szél még három hónappal ezelőtt kérdezett rá Müller Cecíliánál. 

A válaszlevélben szereplő adatok szerint a második hullámban 865 idősotthon volt érintett, és 1074 intézménybe nem jutott be a vírus. Ez azt jelenti, hogy

az intézmények 44 százalékában jelent meg a vírus.

Az összes intézményt tekintve 23 007 gondozottnál igazoltak fertőzést, ez a teljes létszám 23 százaléka. Közülük 17 264-en meggyógyultak, 840 gondozottat ápoltak kórházban, 3316 beteg hunyt el.

A Szél Bernadett által közzétett adatokból az is kiderül, hogy a második hullámban elhunytak 25,5 százaléka volt szociális otthon lakója, azaz minden negyedik áldozat, illetve 2427-en még nem gyógyultak fel.

Közösségi oldalán közzétett posztjában a képviselő továbbra is választ vár azokra a kérdésekre, amelyekre a levélben nem reagáltak, többek közt arra, hogy miként pótolták a munkából kieső 8 ezer szociális gondozót, vagy hogy mindent megtettek-e a vírus továbbterjedésének megakadályozásáért a hatóságok. 

Rovatok