Egyre többféle pálinkát készítenek a magyarok, a pálinkamestereket ugyanis már évek óta képzik – írja az Infostart.
Pontosítás: cikkünk korábban verziójában tévesen állítottuk, hogy idén először indul pálinkamesteri képzés, ez valójában már évek óta folyamatban van.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete már évek óta indít pálinkamester-képzést. A képzési programot a piaci elvárások alapján állították össze,
a hallgatók elméletet és gyakorlatot egyaránt tanulnak.
A képzés két éve alatt nemcsak a pálinkakészítés tudományát, hanem olyan kereskedelmi ismereteket is kapnak a hallgatók, amelyek jól jöhetnek majd, amennyiben saját vállalkozást indítanak – ismertette Kun Szilárd, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.
A docens szerint a képzésen sok olyan ember vesz részt, aki már magánfőzőként is tevékenykedett. Hozzátette: szerencsésebb lenne, ha a magánfőzés, a bérfőzés és a kereskedelmi főzés jobban elkülönülne egymástól.
A piacról beszélve elmondta, hogy ott részben a hagyományos pálinkák dominálnak, de időről időre újdonságok is megjelennek.
Azt kell mondanom, hogy vannak olyan, különleges gyümölcsből készült pálinkák, amelyek megosztóak
– fejtette ki.
Kitért továbbá arra is, hogy a pálinkák árát az is meghatározza, hogy mennyibe kerül beszerezni az alapanyagot. „Lassan nem lehet embert találni arra, hogy szedje le a határban a csipkebogyót"– példálózott.