Index Vakbarát Hírportál

Vége egy korszaknak, éjfélkor elhallgatott a Klubrádió analóg adása

2021. február 14., vasárnap 21:43

Február 14-én, vasárnap éjfél előtt egy perccel a Klubrádió befejezte az analóg sugárzást a hét éve használt frekvenciáján, a 92,9 FM-en, és az interneten folytatja az adást. 

Ismételt jogsértésekre hivatkozva a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsa 2020. szeptember 11-i döntésben jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió frekvenciáját. Eszerint a csatorna több alkalommal megszegte a médiatörvény rendelkezéseit.

Ezek egyike a zeneszolgáltatási előírások megszegése volt, amiről akkor Arató András vezérigazgató az Indexnek azt mondta, a zene a Klubrádió egész műsorszórásának a 20 százalékát teszi ki. A lejátszott zene 50 százalékának magyarnak kell lennie, azon belül 30 százaléknak öt évvel nem régebbinek. Ez utóbbin egyszer egy százalékkal rontottak, a jogsértésekért pedig befizették a 15–30 ezer forintos bírságokat.

Ebből per lett, a Fővárosi Törvényszék pedig egy 2021. február 9-i döntésben elutasította a Klubrádió keresetét. Döntését a bíróság azzal indokolta, hogy a korábbi jogsértései ügyében Klubrádió nem nyújtott be fellebbezést, így az azokban hozott ítéletek jogerőssé váltak, a két bírság pedig kizáró okot jelent a 92,9 MHz frekvenciáról szóló jogosultság meghosszabbítására. A csatornát a 200 ezer forintos perköltség és a 35 ezer forintos illeték kifizetésére kötelezték.

Bár a Klubrádió jelezte, hogy megtámadja a Fővárosi Törvényszék döntését, a 92,9 FM visszaszerzése akár hónapokig is eltarthat. Február 9. óta megy az üzengetés a két fél között. Arató András aznap szégyenteljesnek nevezte a médiatanács határozatát, és azt is, hogy az ilyen bírósági megítélés alá eshet. Karas Monika, a médiatanács elnöke viszont úgy nyilatkozott, hisztériakeltés folyik az ügyben, a frekvenciajogosultság határozott időre szólt, és ezt a határozott időt kitölti a Klubrádió. Pályázat nélküli hosszabbításra van ugyan lehetőség, de ez egy kedvezmény, amelyet az elkövetett jogsértések miatt a médiatörvény nem tett lehetővé – fűzte hozzá.

A Klubrádió vezetése erre úgy reagált, hogy a médiatanács elnökének állításaiban „alig lelhető fel a valóságnak megfelelő állítás”. Eszerint a testületnek volt mozgástere, hiszen más csatornák esetében hasonló előzmények után kedvezően bírálta el a szerződéshosszabbítási igényét.

A Klubrádió egyébként el is indult időközben a kiírt frekvenciapályázaton, a Spirit FM-et működtető Közösségi Rádiózásért Egyesület és az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. mellett. 2020 decemberének végén formai hibák miatt a két vetélytársat kizárták az eljárásból, a Klubrádiótól pedig hiánypótlást kértek.

A csatorna vasárnap este búcsúzik a 92,9 FM-től. Az élő műsort Facebook-videóban lehet követni, a rádió Bokor utcai székházánál pedig a két parlamenti képviselő, Szél Bernadett és Hadházy Ákos vállalt szolidaritást. 

Az adást egyébként nem médiahatóság, hanem

saját kezűleg maguk a csatorna munkatársai kapcsolták le

vasárnap 23 óra 59 perckor. Tévedésben van, aki azt hiszi, hogy a Klubrádiót elhallgattatta, és ezzel elérte, hogy jövőre esetleg megnyerhesse a választásokat – üzente Arató András a határidő lejárta után negyedórával kitett Facebook-videóban.

(Borítókép: Trenka Attila / Index)

Rovatok