Index Vakbarát Hírportál

Karácsony: Nem a kormány támogatja a fővárost, hanem fordítva

2021. február 15., hétfő 19:57

Karácsony Gergely főpolgármester szerint Budapest több adót fizet, mint amennyi támogatást kap a kormánytól. A 2019 októberében megválasztott új városvezetésnek a koronavírus-járvány okozta válság idején közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie, mint a Tarlós István előző főpolgármester vezette fővárosi önkormányzatnak – reagált a főpolgármester Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök szavaira, majd hozzátette: a válságból való kilábalás nem lehet számháború kérdése, de nehéz másnak nevezni, hogy Orbán Viktor a parlamentben éppen egy olyan nap számlakivonatát lobogtatja, amelyen rajta van a főváros által beszedett, de a kerületeknek még át nem utalt adóbevétel is.

A miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt viszonválaszában arra a felvetésre, hogy kivéreztetnék az önkormányzatokat, elmondta: Budapest számláján múlt év végén 122 milliárd forint volt. Szerinte kevés olyan önkormányzat van, amely ne cserélne vele. Kitért arra is, hogy 2020-ban az összes támogatás 44 százaléka, 3000 milliárd forint került a fővároshoz. Ez a kivéreztetés, kedves barátaim? – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Karácsony Gergely bejegyzésében azt írta: válság ide vagy oda, nem a kormány támogatja a fővárost, hanem épp fordítva. A főpolgármester közzétett egy grafikont is a fővárosi költségvetési kapcsolatokból származó működési források és elvonások egyenlegéről, amely szerint Budapest nettó befizetőjévé válik az államnak. A grafikon szerint 2018-ban ez az egyenleg 17,6 milliárd forint volt, 2019-ben 12,7 milliárd, 2020-ban mínusz 787 millió és 2021-ben mínusz 6,4 milliárd forint.

Rovatok