Index Vakbarát Hírportál

Rettenetes körülmények között raboskodó kutyákat találtak egy telepen

2021. február 15., hétfő 12:31

Egy bejelentés alapján mentek ki a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány aktivistái egy Pest megyei erdő közepén fekvő tanyára, de nem számítottak arra, ami ott fogadja őket. 

Németjuhászok és malinois keverékek voltak láncra verve az udvaron, az eső, a fagy és a viszontagságos időjárási körülmények előli egyetlen védelmet a kutyaházak szerepét betölteni hivatott deszkatákolmányok és „kiszuperált" hűtőszekrények jelentették – derült ki az alapítványnak az Indexhez eljuttatott közleményéből. 

Más kutyákra, köztük kölykökre disznóólszerű építményekben találtak rá az aktivisták, egy romos épületben pedig szűk ketrecekbe zárt, illetve ugyancsak láncra vert állatokra bukkantak. 

 Egyetlen kutya előtt sem találtak vizestálat, a láncra vert állatok kijárták maguk körül a talajt, a lánctól pedig kikopott a nyakukon a szőr. Ez mind annak a jele, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán engedték őket szabadon – mondta Kovács Violetta, az alapítvány elnöke az Indirektnek

Az állatvédők a rettenetes körülmények láttán a rendőrség segítségét kérték, de a hatóságok – az aktivisták meglepetésére – nem állapítottak meg szabálysértést, ahogy állatkínzást sem. Az alapítvány márpedig az állatvédelmi törvényre hivatkozott, amely leszögezi: az állatokat védeni kell az időjárás viszontagságaitól, erre pedig az említett tákolmányok alkalmatlanok. 

A telep vezetője azzal védekezett, hogy az állatokat ajándékba szánja. Az ajándékozás viszont vélhetően elmarad, az aktivisták ugyanis rábírták, hogy két nagyobb kutyát és tizennégy kölyköt átadjon az alapítványnak, és vállalja, hogy két hét alatt jobb körülményeket teremt a juhászkutyáknak.

Az aktivisták most így gazdát keresnek a megmentett fiatal négylábúaknak. 

Rovatok