Index Vakbarát Hírportál

Szlávik János: Már tudnánk, ha baj lenne a kínai vakcinával

2021. február 15., hétfő 16:35

A Dél-pesti Centrumkórház infektológusa, Szlávik János volt hétfő reggel az RTL Klub reggeli műsorának a vendége. A szakember a koronavírusról beszélt részletesen, és kiemelte: senki ne féljen a kínai vakcinától.

A harmadik hullám elején vagyunk, már ha lesz tényleges hullám, de azt már látjuk, hogy megint növekszik a fertőzött betegek száma a kórházakban. Szerintem ez a brit mutáns hatása, ami egyre jobban terjed.

Szlávik szerint úgy tűnik, hogy a jelenlegi oltások alkalmasak a brit mutáns vírussal szemben is, de nem annyira, mint az eredeti kórokozó ellen. A Pfizer 95 százalékos hatékonyságú az általános vírusra nézve, a brittel szemben meg körülbelül 85 százalék. Úgy véli: ez idővel ki fog derülni, az oltóanyagok jók. Az a lényeg, hogy minél előbb elérjük az átoltottságot. Az infektológus továbbá amondó, hogy 

A kínai vakcinától nem kell félni. Ezt a vakcinát is kipróbálták több tízezer emberen, hónapokon keresztül. A kínai áruktól sem félünk, ez egy egyszerű pszichológia. Az USA-ban is használják, már rég kiderült volna, ha baj lenne vele. 

Végül hozzátette: a húsvéti enyhítés kizárólag a vakcinamennyiség függvénye, de mindenki arra törekszik, hogy ez sikerüljön.

Rovatok