Index Vakbarát Hírportál

130 kilométert kell utaznia egy idős magyar férfinak az oltásért

2021. február 16., kedd 19:17

Zajlik a 60 év alatti krónikus betegek oltása az AstraZeneca-vakcinával az etyeki rendelőben. A krónikus betegségben nem szenvedő 60 év felettieknek viszont csaknem egy órát kell utazniuk, hogy megkaphassák a számukra kijelölt Pfizer-vakcinát – számolt be róla az ATV Híradója

A riport szerint többen is panaszkodtak, mert nem tudnak beutazni az oltásért. Egy 80 évnél idősebb férfi arról beszélt, hogy postai úton regisztrált a vakcinára, és a háziorvosa hétfőn értesítette, hogy nyolc körül indul a busz, amivel el tud menni Székesfehérvárra, hogy beoltsák.

Fehérvárra kell menni, innen 65 km-re az oltóközpontba, mert közelebb nincs 

– mondta az ATV Híradónak Kiss István, aki hozzátette, betegsége miatt nem tud ennyit utazni. A riportban ugyanerről a problémáról beszélt egy 91 éves debreceni nő is, aki már regisztrált az interneten az oltásra, és nagyon szeretné azt megkapni, de mivel nem tud járni, így a rendelőbe se tud bemenni, ezért szerette volna, ha a háziorvosa házhoz megy. 

A Koronavírus-Tájékoztatási Központ azt közölte az ATV Híradójával, hogy az oltópontokra történő szállítás megszervezése a háziorvosok feladata. Igény esetén betegszállítót is nekik kell intézni.

Közben kedden megérkezett Magyarországra az első kínai vakcinaszállítmány is. Szijjártó Péter a gép elindulása előtt telefonon egyeztetett Magyarország pekingi nagykövetével. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy 550 ezer oltóanyag érkezik, amely 275 ezer ember beoltására lesz majd elegendő.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján azt mondták, hogy ezzel a vakcinával csak akkor oltanak, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégezte a szükséges vizsgálatokat, és kiadta a felhasználásra az engedélyt. Addig a heti oltási terv szerint a regisztrált legidősebbek oltása az oltópontokon a Pfizer- és a Szputnyik-, a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása a háziorvosoknak biztosított AstraZeneca-vakcinával folytatódik.

Rovatok