Index Vakbarát Hírportál

A járványszkeptikus Gődény György kitöltötte a kamukonzultációt

2021. február 16., kedd 21:05

A hamis nemzeti konzultációról hétfőn derült ki, hogy nem más, mint adathalászási kísérlet. A nemzetikonzultacio.online azóta elérhetetlenné vált.

Csalás és személyes adattal való visszaélés miatt hétfőn büntetőfeljelentést tett a Miniszterelnöki Kabinetiroda – adta hírül az Országos Sajtószolgálat. A járványszkeptikus Gődény György ezzel a szöveggel ajánlotta a kamukonzultációt rajongóinak a közösségi oldalán:

JÓ HÍR, HOGY VÉGRE MANIPULÁCIÓKTÓL MENTES KÉRDÉSEKRE ADHATUNK VÁLASZOKAT! Nem szokásom, de a járvánnyal kapcsolatos online konzultáció kérdőívét még én is kitöltöttem, és ezt javaslom mindenkinek, hogy tiszta kép legyen a valós társadalmi igényekről és az elvárásokról is

– írta a kamuoldalról.

Az álkonzultációs kísérletről eddig csak annyit tudunk, hogy a megtévesztett felhasználók személyes adatait gyűjtötték ismeretlenek: név, lakcím, születési hely és dátum, valamint személyazonosító szám. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében arról írnak, hogy a https://nemzetikonzultacio.online oldala azt a látszatot kelti, hogy ez a kormány hivatalos oldala. Ismeretlen tettesek ellen tettek feljelentést.

A szenzitív adatok akár egy kamupártnak is jól jöhetnek, hogy megspórolja az ajánlásgyűjtést. Ugyanakkor ez túl kockázatos lenne egy pandémiás időszakból hírnevet csináló szakellátási gyógyszerésznek, vállalkozónak, akinek rengeteg hasznot hozott a koronavírus. 

A kamukonzultáció többek között olyan kérdésekre várt válaszokat, mint például:

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében emlékeztetett rá, hogy a kormány e hét második felében indítja el online konzultációját a fokozatos nyitásról.

(Borítókép: Gődény György. Fotó: Isza Ferenc / Index)

Rovatok