Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a balatoni falukép, minden építkezést leállítottak

2021. február 16., kedd 14:54

Az eset a Veszprém megyei Paloznakon történt, ahol hétfő óta a település egész területén tilos telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani, továbbá más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást végrehajtani. A radikálisnak tűnő döntést a polgármester a képviselő-testülettel egyeztetve hozta meg, de a járványhelyzet miatt ebben az időszakban minden határozat polgármesteri döntésként jelenik meg.

Czeglédy Ákos az Index érdeklődésére elmondta, hogy a környéken évek óta egyre több az építkezés, de csak most lett meg végre a jogi háttere annak, hogy a település bel- és külterületére egyaránt érvényes változtatási tilalmat rendeljenek el. Mint mondja, jó okuk volt erre, hiszen a Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért Paloznak 1998-ban Hild-díjat kapott, és az elszaporodó építkezések miatt ez a falukép mára veszélybe került. 

Ugyanakkor a már engedélyezett és folyamatban lévő építkezések folytatódhatnak, azokat természetesen nem tiltották le, mint ahogy a napelem-telepítésnek vagy például a belső felújításnak sincs akadálya – nyugtatta meg az érintetteket a polgármester. 

Építési tilalmat a rendezési terv felülvizsgálatának időtartamára lehet elrendelni, és az legfeljebb három évig maradhat érvényben, de Czeglédy Ákos várakozása szerint Paloznakon mintegy másfél év alatt végeznek ezzel a munkával. 

Paloznak polgármestere azt is elmondta, hogy nem egyeztetett a környéken hasonló adottságokkal rendelkező Lovas, Csopak és Alsóörs vezetőivel, de mint mondja, ezen a vidéken egyáltalán nem ismeretlen fogalom a részleges változtatási tilalom, mindössze annyi a különbség, hogy máshol a döntést nem verték nagy dobra. Paloznakon annyi az újdonság, hogy a településkép megőrzése érdekében az egész falura kiterjesztették a tilalmat.

Nem mi vagyunk tehát az első fecskék, de én azt akartam, hogy a paloznaki építési tilalom híre nagyobbat szóljon

– fogalmazott az Indexnek Czeglédy Ákos polgármester.

Rovatok