Index Vakbarát Hírportál

Nem ért el a nyomdáig: a polgármester letiltotta a neki nem tetsző cikket

2021. február 18., csütörtök 12:55

Nem ez volt az első eset. Az önkormányzat által kiadott lapokat a városvezetők szeretik szoros kontroll alatt tartani.

A sajtó hatalom.  A hatalmi ágak szétválasztása azonban meglehetősen nehézkesen halad, főleg azokon a településeken, ahol az önkormányzat helyi lapot ad ki. Hétfőn Komárom-Esztergom megye székhelyén, Tatabányán akadt probléma a pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatással. Erről számolt be tájékoztatóján Kupcsok Péter, a tatabányai Fidesz-frakció szóvivője. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott e-mail-másolat szerint Szücsné Posztovics Ilona polgármester azt írja neki, hogy bár a frakciók rendelkezésére áll az újságban egy oldal, de ott

politikai álláspont, vélemény közlésére nincs lehetőség. Tekintettel arra, hogy a frakció ennek ellenére a megküldött cikkében pártpolitikai véleményt fogalmazott meg, így annak közlését sajnos nem tudjuk biztosítani. (...) Kérem döntésünk tudomásulvételét és elfogadását.

Az aláírás nem hagy kétséget afelől, ki is a lap valódi szerkesztője. A tatabányai Fidesz azt kifogásolta, hogy a januári lapszámban négy oldalon, Városvédelmi akcióterv címmel megjelent polgármesteri írásra küldött reakciójukat maga a polgármester, saját kezűleg szerkesztette ki az újságból. 

A Jószerencsét című kiadvány impresszumában egyébként nincs főszerkesztő feltüntetve, csupán annyi szerepel, hogy szerkeszti a Társadalmi Kapcsolatok Irodája. Ez annyiban visszalépés, hogy korábban legalább a kiadásért felelős személy nevét feltüntették. Schmidt Csaba polgármestersége idején Topa Katalin volt, aki közösségi oldalán a profilképére illesztett filterrel buzdított a Fidesz melletti voksolásra a választásokon. 

Az újság tavaly augusztusi számában Gurmai Zitától Jakab Péteren át Szabó Tímeáig számos politikus álláspontja megjelenhetett, Tatabányát direkten célzó témáról azonban egyikük sem beszélt. A nagypolitika színpadán szereplő fideszes politikus legutóbb 2019 májusában volt látható a lapban, igaz, akkor (Rétvári Bence államtitkár) a címlapon. Polgármesteri intelem ide vagy oda, a lapból a politika száműzésére a jelenlegi városvezetés is csak szelektíven vállalkozik.

Szerettük volna megtudni, hogy a polgármesternek a lapnál van-e szerkesztési jogosultsága. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha a lapban nincs lehetőség politikai álláspont kifejtésére, akkor hogyan kerülhettek be országos politikusok a lap 2020 augusztus 10-ei számába. (Amennyiben válaszolnak kérdéseinkre, bővítjük cikkünket.)

A jelenség egyébként nem elszigetelt. Az önkormányzati választások határpontján Budapest IX. kerületében okozott némi bonyodalmat, hogy a helyi lap nem jelenhetett meg időben, mert annak főszerkesztője a lap nyomdába továbbítása előtt – rutinból – a polgármester hivatalos e-mail-címére (polgarmester@ferencvaros.hu) küldte el ellenőrzésre, ám azt már az új városvezető kapta meg.

Nem folytatható tovább az a gyakorlat, amely a helyi médiumokból teljesen kiszorítja a politikai ellenfeleket, és kizárólag az önkormányzati többség, illetve a polgármester tevékenységének kritikátlan propagandájára szorítkozik. Nem foszthatják meg továbbra is a településeken élőket a saját életkörülményeik és problémáik sokoldalú bemutatásától és ennek tárgyilagos, szakmai alapú megvitatásától. Nem akadályozhatják meg, hogy a helyi média elvégezze ellenőrző funkcióját.

A fenti idézet abban a nyilatkozatban olvasható, melyet iránymutatásként még 2019 októberében fogalmazott meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Nyomtass te is! Mozgalom, szándékuk szerint függetleneknek, ellenzékieknek, de még a kormánypárti helyi politikusoknak is az újrakezdéshez.

Rovatok