Index Vakbarát Hírportál

Az Alkotmánybíróság visszaküldte, most újra a parlament elé kerül a hulladéktörvény

2021. február 18., csütörtök 18:14

Az Országgyűlés a jövő héten ismét szavazhat az energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról, amelyek egyes passzusait az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette. A törvényalkotási bizottság csütörtökön olyan változtatást fogadott el, amely már tartalmaz kompenzációt az értékkel bíró hulladékokért.

Áder János államfő december 21-én küldte el az Alkotmánybíróságnak a megelőző héten elfogadott jogszabályt, a testület pedig alkotmányellenesnek mondta ki, hogy a javaslat elvonja az ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben nem gondoskodik kárpótlásról.

A most elfogadott változtatás értelmében az ipari hulladék átadása esetében a nagyobb hulladéktermelő gazdálkodó szervezetek részére az egyedi igényekre vonatkozó szerződés megkötése kötelezettségből lehetőséggé módosul. Lehetőség lesz ugyanakkor a hulladékuk saját célú hasznosítására.

A rendelkezés emellett megfelelő kompenzációt is biztosít az értékkel bíró hulladék esetében, amelyet a koncessziós társaság vagy az erre kijelölt jogi személy fizet meg, az összegről elsődlegesen a felek állapodhatnak meg.

A törvény január 1. helyett március 1-jén léphet hatályba.

Horváth Ferenc, a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetségének elnöke a törvényalkotási bizottság ülésén elmondta: szervezetük szerint a visszaküldött előterjesztéshez benyújtott módosítás csak részben adja meg az Alkotmánybíróság által előírt kompenzációt. Az ugyanis minden hulladékról szól, a módosítás azonban csak az intézményi, ipari hulladékokat érinti, a lakosságot nem kártalanítja.

Rovatok