Index Vakbarát Hírportál

Rendben zajlik az idősek oltása az orosz vakcinával

2021. február 19., péntek 12:39

Rendben zajlik az idősek oltása az orosz vakcinával – mondta Janecskó Mária, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő oltóközpontjának vezetője pénteken a közmédiának.

A Kútvölgyi oltóponton körülbelül egy hete kezdték meg az oltást az orosz Szputnyik vakcinával, és eddig 150–200 embert tudtak beoltani naponta. Hozzájuk a háziorvosok által odairányított, 60 és 70 év közötti páciensek érkeznek. Janecskó Mária örömét fejezte ki, hogy sokan jönnek az oltásért, és jók a tapasztalatok az orosz vakcinával kapcsolatban, mellékhatást eddig nem tapasztaltak. 

Hozzátette: a családorvosok már előre kiszűrik azokat, akik nem alkalmasak arra, hogy az orosz vakcinával oltsák őket a koronavírus ellen. Az oltópont fel van készülve mind a Szputnyik, mind a Pfizer-vakcina tárolására – közölte. Emlékeztetett, hogy az előbbit mínusz 20, míg az utóbbit mínusz 80 fokon kell tárolni.

Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondtaaz NNK megvizsgálta a Sinopharm vakcináját, és úgy találta, hogy hitelt érdemlően bizonyított a „független hatósági laboratórium hazai követelményeinek való megfelelése”. Amennyiben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is jóváhagyja, elkezdődhet az alkalmazása. 

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió műsorában arról beszélt, hogy nehéz pillanatban vagyunk: egyszerre oltunk, szabadulnánk, és itt a harmadik hullám. Mint mondta, 391 821 embert legalább egyszer beoltottak, ez hamarosan fel fog futni 441 ezerre. Márciusra több mint 1,2 millió személyt szeretnének beoltani, áprilisig pedig minden olyan embert, aki máig regisztrált – mondta a miniszterelnök. 

Rovatok