Index Vakbarát Hírportál

Kétfordulós lehet az ellenzéki miniszterelnökjelölt-választás, nem mindegyik párt lelkesedik

2021. február 19., péntek 22:20

Mind a 106 egyéni választókerületben lesz ellenzéki előválasztás, és ha miniszterelnök-jelöltek közül valaki nem kapja meg a minimálisan szükséges, vagyis 50 százalékos támogatottságot, akár kétfordulós is lehet a megméretés – nyilatkozta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója az ATV Híradójának. 

Az MSZP-s politikus szerint az egyéni választókerületekben relatív többséggel is lehet nyerni.

Jelenleg hat politikus indulása valószínűsíthető a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Pálinkás József, Márki-Zay Péter és Jakab Péter már be is jelentette szándékát, a Momentum pedig  vasárnap nevezik meg a jelöltet. Ami a DK-t illeti, Molnár Zsolt arra számít, hogy  Dobrev Klára lesz a miniszterelnök-jelölt,  Karácsony Gergely pedig az ATV Egyenes Beszéd című műsorának csütörtöki adásában utalt arra, hogy elindulhat a megméretésen. Az MSZP-s politikus szerint nem minden párt lelkesedik az előválasztásért, de úgy fogalmazott, ha nem lesz előválasztás, akkor a jelenlegi főpolgármesterrel biztosan nem kell számolni. 

Pulai András, a Publikus Intézet vezetője szerint az ellenzék mindegyik pártjának elengedhetetlenül fontos az előválasztás. A Závecz Research legújabb felmérése szerint az ellenzék és a kormánypártok küzdelme 50-47 százalék arányban dőlhet el az előbbi javára.

Rovatok