Index Vakbarát Hírportál

Szolnokon is visszafogott év jön

2021. február 19., péntek 13:49

Mértékletes, visszafogott év lesz az idei, a kiadásokat és a bevételeket folyamatosan kontrolláló, megfontolt és fegyelmezett gazdálkodásra lesz szükség – tette közzé Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz–KDNP) a Facebookon, miután csütörtökön elfogadta a város 2021-es költségvetését.

A szolnoki polgármesteri hivatal pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy 2021-ben az önkormányzat költségvetési főösszege több mint 38,5 milliárd forint, amelyből a működési költségvetési főösszeg csaknem 15,6 milliárd, a felhalmozási költségvetési főösszeg pedig mintegy 23 milliárd forint.

Idén a tervezhető adóbevétel 2,337 milliárd forinttal kevesebb a tavalyi évi eredeti előirányzathoz képest. A tervezett bevételcsökkenés oka a gazdasági visszaesés önkormányzati adóbevételre gyakorolt hatása – írták. Tavaly a 7,462 milliárd forint közhatalmi bevételből 5,6 milliárd forint iparűzési adó-bevétellel terveztek, idén a tervezett 5,125 milliárdos bevételből az iparűzési adó várható összege 3,5 milliárd forintra csökken.

Szalay Ferenc Facebook-bejegyzésében sajnálatosnak nevezte, hogy a képviselők egy részétől a sok egyeztetés után sem kapott támogatást a költségvetési tervezet a pénzügyi bizottság egyetértése ellenére.

Állítása szerint a megkezdett beruházásokat folytatják, a szálláshelyeknek, a vendéglátóhelyek és a taxitársaságoknak pedig segítséget ígért. Intézményt sem zárnak be, azonban minden működést a fenntarthatóságot nem veszélyeztető, ugyanakkor rendkívül visszafogott szintre szükséges mérsékelni.

Bele kell nyugodnunk, hogy az ehhez hasonló embert próbáló években nem tudunk mindent megvalósítani, lesznek olyan feladatok, melyeket későbbre kell halasztanunk. Ebben kérem mindannyiuk együttműködését!

 – írta a polgármester.

Rovatok