Index Vakbarát Hírportál

Katasztrofális éve volt az utazási irodáknak, nyárra várnak jelentős javulást

2021. február 21., vasárnap 06:15

A koronavírus-járvány és az ezzel kapcsolatos intézkedések következtében – a nyári fellendülést leszámítva – szinte teljesen leálltak az utazások. A tavalyi visszaesés 80-90 százalékos volt, az ugrásszerű növekedésre valószínűleg még hónapokat kell várni.

A turisztikai szektor és ezen belül különösen az utazási irodák katasztrofális évet zártak. A visszaesés nemzetközi és hazai vonatkozásban egyaránt 80-90 százalékos volt

– válaszolta az Index kérdésére Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője.

Azt még nehéz megbecsülni, hogy csődök lesznek-e a szektorban, mert az utazási irodák kivárnak, vagy a tulajdonosok számos esetben hibernálták a vállalkozásukat. A későbbi tendenciákat látva derül majd ki, hányan élik túl a válságot, de „leépítésekre sajnos már így is szükség volt”.

Bakó szerint alternatív lehetőségek és megoldások kevésbé jellemzők ezen a területen, de hallottak olyan turisztikai vállalkozókról, akik megpróbálkoztak például a csomagküldéssel vagy egészségügyi eszközök forgalmazásával. Az egzotikus kirándulások szezonjával és a nyár közeledtével a 2019. évihez képest jóval alacsonyabb mértékben, de megkezdődtek a foglalások és az utazások.

Bértámogatást ez a szektor is igényelhetett:

A járvány első hullámának idején négy hónapig tartó járulékmentességben, majd több hónapos munkahelymegtartó támogatásban részesült a szektor. Utóbbiban jelenleg is részesül a hazai utazási irodák egy része

– mondta Bakó, aki szerint problémát jelenthet a megfelelő kvalitású és számú munkavállalóval történő újraindulás, mert nagyon szaktudás-specifikus területről van szó.

A bizonytalan időpontú nyitás kapcsán azt tapasztalják, hogy a magyarok jelentős részének az utazási kedve töretlen, sőt, egyre növekszik, és a nyáron fellendülésre számítanak:

A belföldi utazások száma tekintetében idén nyárra már jelentős, akár a tavalyival megegyező számú utazóra számítunk. A külföldi utazásoknál az idén még biztos nem fogjuk elérni a 2019-es szintet, de nagyon reméljük, hogy 2022-ben már közelíteni fogjuk azt.

Felfokozott utazási kedv

Termes Nóra, az IBUSZ hálózati és marketingigazgatója az Index kérdésére kifejtette, hogy 2020 első két hónapjában annyira jelentős szintű volt a nyári előfoglalási volumen, hogy az elmúlt évek egyik legjobb szezonjának ígérkezett a tavalyi, de a járvány júliusig teljesen leállította a külföldi utazásokat.

Július elsejétől szeptember elsejéig tudtak szervezett utazásokat indítani, de szinte csak a görög szigetvilágba, a tervezett kapacitásaik körülbelül 30 százaléka realizálódott. 2020 nyarán a belföldi értékesítésük 15 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, viszont ez sem pótolta a kiesést, a tervezett éves turisztikai árbevételük 25 százalékát érték el tavaly.

Az IBUSZ-nál 15 százalékos leépítés volt, de a megmaradt kollégáik több mint felét is csak részmunkaidőben tudták foglalkoztatni szinte egész évben.

Jelenleg belföldi utakat az érvényben lévő korlátozások miatt nem tudunk értékesíteni. Külföldre, néhány egzotikus országba egyéni igények alapján szervezünk ugyan, ilyen például: Dubaj, a Maldív-szigetek, Zanzibár, Mexikó és a Dominikai Köztársaság, de az utasszám szerény töredéke az előző évekének, pár százalék.

A mediterrán térségbe szervezett charter- és buszjáratokon jelentős a nyári előfoglalási állományuk, ez majdnem 15 ezer főt jelent már. Az utasok anyagi és jogi kockázat nélkül foglalhatnak, március végéig kell eldönteniük, hogy fizetnek-e előleget, addigra talán az is világosabbá válik, hogy hova és milyen feltételekkel lehet utazni.

Termes Nóra lapunknak azt is elmondta, hogy az IBUSZ részesül állami bértámogatásban, ami komoly segítség nekik:

Enélkül sajnos további nagyon jelentős leépítésre lett volna szükség. Nagyon bízunk benne, hogy ezt a kormányrendeletet meghosszabbítják addig, amíg a tömeges, szervezett utaztatást nem tudjuk megkezdeni, és újra jelentős árbevételt tudunk realizálni.

A jelenlegi foglalásokból csak akkor lesz bevétel, ha az utazások később tényleg megtörténnek. Az IBUSZ-nál egyébként úgy tapasztalják, hogy már nagyon mennének az emberek:

Óriási, kimondottan felfokozott az utazási kedv és hajlandóság, mindenki a korlátozások enyhítését várja, amely önmagában még kevés, hiszen a fogadó országok aktuális rendelkezései is befolyásolhatják az utazási lehetőségeket. Érezhető a bizakodás és optimizmus. Ezt támasztják alá előfoglalási adataink és azon utasaink visszajelzése, akik egyelőre kivárnak, de elmondásuk szerint rögtön utaznának, ha kötöttségek nélkül lenne rá lehetőségük.

(Borítókép: A katalógusokat rendezi egy utazási iroda tulajdonosa Nyíregyházán 2020. május 12-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok