Index Vakbarát Hírportál

Az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását

2021. február 22., hétfő 16:25

A képviselők 133 igen szavazattal, 55 nem ellenében és 1 tartózkodással (a kétharmados rendelkezéseket), illetve 131 igen szavazattal, 56 nem ellenében és 0 tartózkodással (a minősített rendelkezéseket) fogadták el Varga Judit igazságügyi miniszter koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztését

Az Országgyűlés ezzel ismételten felhatalmazta a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendeletek hatályát a most megszavazott törvény hatályvesztéséig – vagyis a kihirdetést követő 90. napig – meghosszabbítsa. Az Országgyűlés a törvény hatályvesztését megelőzően is visszavonhatja ezt a felhatalmazását.

Az elfogadott indítvány szerint a kormány alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat. Legfontosabb törekvésünk, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a járvány időszakát, ezért a kormány a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot

– olvasható az indoklásban.

A javaslat előírja, hogy a kormány a veszélyhelyzet elhárítása érdekében az intézkedések hatályának fenntartásáig megtett rendelkezésekről rendszeresen, az Országgyűlés ülésén – annak hiányában az Országgyűlés elnöke és az országgyűlési képviselőcsoportok vezetői részére – tájékoztatást adjon.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása nem azonos a járványügyi korlátozások meghosszabbításával. Utóbbiak a hónap végéig tartanak, vagyis ezekről is döntenie kell majd a kormánynak.

Jár-e politikai elismerés a kormánynak?

Ahogy a korábbi megszólalások és közlemények alapján várható volt, az ellenzék nem támogatta a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslatot. A parlamenti szavazást megelőzően a kormány járványkezelését bírálták az ellenzéki pártok.

Továbbá kifogásolták, hogy a javaslat – a tavaly novemberitől eltérően – azt is tartalmazza, hogy

az Országgyűlés a javaslat hatálybalépéséig megalkotott, rendkívüli intézkedéseket tartalmazó kormányrendeleteket megerősíti, ezáltal az országgyűlés politikailag elismeri a kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit.

Az ellenzék szerint azonban semmiféle politikai elismerésnek nem lenne helye a dokumentumban, mert „nincs mit elismerni” a kormány elmúlt hónapokban végzett munkáján.

Az Országgyűlés idei első ülésén Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt: úgy sikerült a járványt keretek közé szorítani, hogy november óta nem változtattak a védelmi intézkedéseken, ellentétben néhány nyugat-európai országgal. 

A magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban elmondta: 2020-ban a járvány nagyot ütött a gazdaságon, az ütés nem rendítette meg, de megállította és visszatolta a magyar gazdaságot.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány válságkezelésének lényege a munkahelyek megvédése volt, majd felsorolta az elmúlt év főbb gazdaságvédelmi intézkedéseit.

Rovatok