Index Vakbarát Hírportál

Sok a többletmunka a háziorvosoknak, de plusz pénzt nem kapnak érte

2021. február 22., hétfő 20:41

„Megjelentek ezek a mutációk, ennek köszönhetően az emberek a prekoncepcióikat a kínai és az orosz oltóanyaggal kapcsolatban háttérbe szorítják és választják az elérhető oltásokat. Én nekem meggyőződésem, hogy jól döntenek, akik így döntenek” – mondta Szabó András, belgyógyász, háziorvos az ATV Híradójának

A doktor szerint a harmadik hullámban megjelent hirtelen növekedés sokakat megijesztett és elképzelhetőnek tartja, hogy az értesített páciensei ezért nem zárkóznak el a kínai oltóanyagtól sem. 

Újfehértón azonban nem így áll a helyzet. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település egyik rendelőjében szerdán oltanak, nyugati oltóanyaggal. A kínairól még nem sokat tudnak itt, így arra még nem hívtak be senkit.

A kínairól annyit tudunk, hogy állítólag a héten fogunk kapni, ott állítólag nagyobb,  akár 50-60-70 páciens beoltására elegendő mennyiséget. A kínairól összesen ennyi hírünk van

– ezt már Bélteki Béla újfehértói háziorvos részletezte. Közben Müller Cecília, országos tisztifőorvos arra kérte a lakosságot, hogy senki ne válogasson a vakcinák között. 

Még egyetlen koronavírus elleni oltást sem adott be Dr. Farkas Csilla, enyingi háziorvos. Az RTL Klub Híradójának azt mondta, egy rendszerhiba miatt nem látja az oltandók listáját, de egyébként kapacitása sincs erre. 

Két körzetet csinálok egyszerre. Van 50 darabos idősek otthona a körzetemben, és hetente kétszer-háromszor ügyelek. Nincsen kapacitásom. Egy-egy asszisztenssel dolgozom. Egy beteg beoltása öt perc, és huszonöt perc, amíg a rendszerben rögzítik, azon kívül fél órát meg kell figyelni. Ha én még hétvégén is dolgozom, ki fogok dőlni, ki fog dolgozni helyettem?

– tette fel a kérdést Dr. Farkas Csilla.

Dr. Késmárky András egy kis Hajdú-Bihar megyei településen dolgozik. Ő azt mondja, praxisonként 55 vakcinát kellene beadni csütörtöktől vasárnapig, de emellett egyeztetni kellene a páciensekkel, kitöltetni a beleegyező nyilatkozatokat, majd azokat feltölteni az elektronikus térbe. 

A plusz munka miatt a háziorvosoknak nem jár több pénz.

Megkeresésükre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt írta, hogy a háziorvosok kötelező feladatai közé tartozik a védőoltások beadása, így tehát a veszélyhelyzetben alkalmazott átlagfinanszírozást kapják továbbra is. 

Rovatok