Index Vakbarát Hírportál

Leszakadt pótkerék okozott balesetet az M0-s autóúton

2021. február 23., kedd 17:01 | aznap frissítve

„A közútfelügyelet sem nézheti állandóan az utakat” – reagált a rendőrség egy hölgy feljelentésére, miután az M0-s autóút közepén elütött egy kamionról leszakadt pótkereket. Kovács Violetta az Indexnek mesélte el kacifántos történetét.

Az Index egyik olvasója kedden autóval tartott az M0-s autóúton, az M1-es autópálya felől az M5-ös irányába. Nem volt jelentős forgalom – talán éppen ez volt a szerencséje. A törökbálinti Annahegy második nagy kanyarja után ugyanis egy fekete, nagyobb méretű, hordószerű tárgyat ütött el, mint kiderült, egy kamionról leszakadt pótkerék volt, ami, ha a kocsi szélvédőjébe csapódik, akár tragédiát is okozhatott volna. Szerencsére a vezetőnek nem esett baja, a körülbelül hétmillió forintot érő autójának viszont összetört a jobb eleje, kiszakadt a ködlámpája.

Nem akartam félrerántani a kormányt, 100 kilométer/órás sebességgel a betonfalnak rohanni... Elütöttem a tárgyat, nagyot szólt az ütközés. Rögtön lehajtottam a Szigetszentmiklósi Autópálya Rendőrségnél. Megkerestem a Magyar Közutat, jeleztem, hogy egy rendkívül balesetveszélyes tárgy van a nulláson, és hamarosan itt a délutáni csúcs, akár tragédiát is okozhat. A közút annyit mondott: tessék feljelentést tenni a rendőrségen. Ezt rögtön meg is tettem, de a rendőrségtől meg csak annyi választ kaptam, hogy a közútfelügyelet sem nézheti állandóan az utakat, illetve rögtön ezután megkérdezték, hogy van-e biztosításom. Mélységesen felháborodtam: mit csinál a közút, miért fizetném én a kárt, hány balesetet okoz majd még az a tárgy az úttesten, amíg egymásra mutogatnak?

– részletezte Kovács Violetta, akinek közben jelezték, hogy a sztrádán egy újabb baleset is történt az úttesten heverő tárgy miatt, s azt is megtudta, hogy egy pótkereket ütött el. 

A lapunknak nyilatkozó sofőrnek volt fedélzeti kamerája, így azt is jelezte a rendőrségen, hogy ezt természetesen rendelkezésükre bocsátja. A jegyzőkönyv felvétele alatt

egy szlovák kamionos jelentkezett, hogy ő a felelős, az ő járművéről esett le egy pótkerék.

Így annyi tudható, hogy vélhetően a kamionos biztosítója fizeti majd a két baleseti kárt, de a pótkereket továbbra sem tüntették el a sztrádáról – mondta a sofőr. Az ügyben kerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t; Pécsi Norbert Sándor, kommunikációs osztályvezető az alábbi tájékoztatást küldte az Indexnek. 

Társaságunk útellenőri szolgálata a jogszabályi előírások szerint naponta legalább kétszer bejárja a teljes gyorsforgalmi hálózatot. Ezen kívül a forgalomfigyelő kamerarendszereinken keresztül diszpécsereink is online követik a kezelésünkbe tartozó autópályákon és autóutakon a forgalmat, de a hatóságoktól és a lakosságtól is folyamatosan kapunk visszajelzéseket, amelyek alapján külön is intézkedünk. Szigetszentmiklósi mérnökségünk 14 óra után kapott bejelentést, hogy idegen tárgy található az M0-s autóút érintett szakaszán. Szakembereink azonnal a helyszínre indultak, addigra már az elválasztósávban volt a tárgy, ami egy kamion kiszakadt gumija volt. (Hasonló eset, vagyis, hogy teherautók gumiköpenye szétszakad, sajnos elég gyakran előfordul.) Tekintettel az M0-s autóút nagyarányú forgalmára, rendőri segítséggel és terelés mellett távolítottuk el a gumiköpenyt. Ilyen esetben, ha egy gyorsforgalmi úton idegen tárgy miatt éri kár a közlekedőket, akkor a károsultak kárigényüket annál érvényesíthetik, aki ezt a helyzetet előidézte, aki felelős azért, hogy egy ilyen tárgy az útra kerülhetett, ezért ilyenkor feljelentéssel élhet ismeretlen tettes ellen, amit az illetékes hatóságok vizsgálhatnak ki.

Az ügyben megkerestük a Szigetszentmiklósi Autópálya Rendőrséget is, amint választ kapunk kérdéseinkre, cikkünket frissítjük. 

Rovatok