Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál a roma nemzetiségi önkormányzatnál

2021. február 24., szerda 15:58

Több mint egy éve tisztázatlan viszonyok között dolgozik a nyíregyházi roma nemzetiségi önkormányzat

- mondta Glonczi László alelnök. A rendezetlen helyzetet még az előző önkormányzati testülettől örökölték 2019 novemberében. Az ügy kirobbanáskor, vagyis az előző testülettől a technikai eszközök, illetve dokumentáció átvételekor Glonczi László, a testület jelenlegi alelnöke belső ellenőrzést javasolt a Nyíregyházi Önkormányzat Ellenőrzési Osztályán, mivel olyan tárgyi eszközök szerepelnek papíron a nemzetiségi önkormányzat tulajdonába, amiket nem adtak át.

De véleménye szerint mindez csak csepp a tengerben, ugyanis

egy hónappal a kinevezése után már kénytelen volt feljelentést tenni az előző testület ellen,

mivel feltételezte, hogy a jegyzőkönyveket nem szabályszerűen készítették el, illetve írták alá. A feltételezése végül beigazolódott, az ügyben a nyíregyházi bíróság nemrég kimondta az ítéletet: 43 rendbeli közokirat-hamisítás miatt elítélte az előző testület két tagját.

A helyzet azonban az ítélet kimondásával sem tisztázódott még, ugyanis papíron még mindig a nyíregyházi roma nemzetiségi önkormányzat tulajdonában vannak olyan  technikai eszközök, illetve több nagy értékű telefon, és azok előfizetése, amelyet a képviselők még csak nem is láttak

- állítja Glonczi László a kisebbségi önkormányzat alelnöke. 

Elmondása alapján a bírósági ítéletet követően egy

olyan leltár elfogadására akarják kényszeríteni a roma nemzetiségi önkormányzatot, amely olyan dolgokat is tartalmaz, amelyek soha nem voltak a birtokukban.

Glonczi állítja, a kisebbségi önkormányzatnak nincs vagyona, ami volt, jellemzően technikai eszközök: számítógépek, laptopok, mobiltelefonok, azokat selejtezték egy 2019 áprilisi testületi ülésen, amiről a jegyzőkönyv szerint egyhangúlag döntött a testület.

Amit meg nem selejteztek le, az nincs meg. Így, noha a szolgáltató szerint a Roma Kisebbségi Önkormányzat tulajdonában vannak öt nagy értékű  mobiltelefon, azokat használni nem tudják.

Rovatok