Index Vakbarát Hírportál

„Ültem két évet, de nem vagyok orvvadász”

2021. február 24., szerda 20:23

A rendőrség kényszerítés bűntett megalapozott gyanúja miatt állította elő azt 46 éves vadászt, aki puskával fenyegetett egy kutyasétáltató férfit kedden, Meggyespuszta határában.

AGYONLŐLEK A KUTYÁDDAL EGYÜTT!

– hangzott a töltött puskával fenyegető vadász felszólítása, aki rögtön egy levegőbe adott lövéssel indította a párbeszédet. 

A történtek alaposan felkavarták a hazai közvéleményt. A Tamási Rendőrkapitányság nyomozói gyorsan reagáltak az esetre. Még aznap bevonták a megvadult vadőr fegyvertartási és vadászengedélyét.

Az országos és a Tolna megyei vadászkamara elhatárolódott a „meggyespusztai Rambo” életveszélyes túlkapásaitól. Közleményükben azt írták:

A jóérzésű és etikus vadásztársadalom elhatárolódik a felvételen szereplő cselekményektől, függetlenül attól, hogy annak kik az elkövetői, és tettük elkövetésére mi motiválta őket.

Rapsicgyanú

Az incidens a helyi közvéleményt is felizgatta. Többen írtak arról, hogy lehetett alapja a vadhajtást gyanító, korábban hivatásos vadászként dolgozó férfi viselkedésének. A megvadult vadász viselkedését látva több száz komment szól arról, hogy a kutyasétáltató férfi a helyi erdőben hurkokat szokott kihelyezni, ami közismert orvvadász módszer. Azt is írták, hogy a férfit korábban már elítélték orvvadászatért és illegális fegyvertartásért. Egyik hatóság sem erősítette meg a helyi közbeszéd gyanakvását. Csak annyit tudunk, amit az ügy sértettje, a kutyával közlekedő Bachmann József elmondott az Indexnek, miután megkerestük őt telefonon. 

Két évet ültem...

Valóban voltam büntetve egy Flóbert pisztolyért, annak idején. Amikor vásároltam, még nem volt engedélyköteles. Közben lőfegyverré minősítették, emiatt engedélyköteles lett. Az előző élettársam felhívta a rendőröket, kommandósok jöttek értem, két évet kaptam, le is ültem

 – mesélte az Indexnek Bachmann József, aki az őt ért támadásokra reagálva, közösségi oldalán osztotta meg erkölcsi bizonyítványát.

Kértem mentességet, büntetlen előéletű szobafestő vagyok. Nem vagyok én ilyenekre rászorulva

 – reagált a rapsicvádakra a férfi.

Flóbert pisztoly

A magyar gyártmányú Flóbert pisztolyt 2004-ben minősítették át lőfegyverré. A forgótáras „revolvert” a fegyverszakértők nem tartják lőfegyvernek, mert a Flóbert-töltények nem tartalmaztak lőport. Inkább számít egy nem halálos önvédelmi eszköznek, 1991 és 2004 között bárki szabadon tarthatta.

Porzott a puszta

„Sétáltattam a kutyát, amikor ez az őrült nagy sebességgel odajött a terepjárójával, porzott a puszta. Amikor a vadász lőtt, a kutya ugrott egyet, de nem ijedt meg a fenyegetéstől.”

Bachmann József azzal magyarázta kutyája erős lihegését: 

Az agár, ha meleg van, a terepsétán zihálni kezd. Ha ilyen melegben futna, összeugrana a keringése, véres székletet produkálna, és elpusztulna. Már itt is megbukott a vadász állítása, hogy én vadat hajtottam az agárral

– magyarázta lapunknak a gazda.

Págány Tamás agaras és korábbi tenyésztő szerint a lövés és a hangos fenyegetőzés miatt is zihálhatott annyira erősen az áldozat magyar agárja. Hozzátette, a kutya széklete a futástól nem lehet véres, szélsőséges esetben a vizelete talán. A keringés összeesése a magyar agárnál ráadásul nem is igen fordul elő, csak az angol agárnál. Itt érdemes megjegyezni, hogy tegnap a csúcshőmérséklet maximuma 15 °C-nál több nem volt, amit melegnek azért erős túlzás lenne nevezni.

Bachmann Józsefet megviselték a történtek és az őt ért támadások. Ráadásul saját állítása szerint elvesztette hallását jobb fülére a közvetlen közelében leadott lövés miatt.

NAGYON VIGYÁZZON A KUTYÁJÁRA, MERT BÁRMIKOR LELŐHETIK

 – nyilatkozta egy kedvencét elvesztő férfi korábban az Indexnek. Tizenkét évig járt kutyájával a mátyásföldi repülőtérre sétálni, amikor eldördült a végzetes lövés. Sándort kutyája elvesztése mellett az is felkavarta, hogy a póráz nélküli ebek levadászásának semmilyen következménye sincs. 

A vadászati törvény kimondja, hogy vadászterületen a vadat űző kutyát elfoghatja vagy elejtheti a vadász, ha a tulajdonosa felderítésére nincs közvetlen lehetősége. Márpedig jó tudni, hogy Magyarország jó része vadászterület, nem kell hozzá kitáblázni vagy bekeríteni semmit. A meggyespusztai vadász fellépése messze túllépte a törvényes kereteket. Ráadásul a kutyasétáltató férfi életét is veszélyeztette.

Ma reggeli cikkünkben megkérdeztük olvasóink véleményét az incidensről, illetve arról, nekik mi jön le a videó megtekintése után. Íme a szavazás eredménye. A népítélet 7813 olvasó szavazta alapján készült.

Rovatok