Index Vakbarát Hírportál

Nemzetgazdasági jelentőségű ügy lett a debreceni vakcinagyár

2021. február 25., csütörtök 07:47

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az Orbán-kormány a debreceni vakcinagyárat. Ezzel gyakorlatilag nyolc napra rövidül az a határidő, amely alatt a Nemzeti Oltóanyaggyár és Nemzeti Koronavírus-oltóanyaggyár hatósági ügyeit intézni kell.

A Magyar Közlöny szerdai száma szerint a rendelet a Debrecen külterület 0204/37 helyrajzi számú ingatlanon, valamint az ezen ingatlanból a telekalakítási eljárásban kialakított ingatlanokon megvalósuló, oltóanyaggyárhoz kapcsolódó építmények, infrastrukturális fejlesztések megvalósítására irányuló beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyekre terjed ki. Az is kiderül, hogy a beruházással összefüggőnek kell tekinteni azokat a hatósági ügyeket, amelyet a projekt megvalósításához, használatbavételéhez és üzemeltetésének beindításához szükségesek, de idetartoznak a kapcsolódó útépítési, közműcsatlakozási és -fejlesztési munkálatok is. 

Az Index tavaly elsőként számolt be róla, hogy megjelent a koronavírus elleni magyar vakcina kifejlesztését lehetővé tévő rendelet a Magyar Közlönyben. Orbán Viktor miniszterelnök a lassú brüsszeli vakcinabeszerzésre hivatkozva harangozta be, hogy egy járvány idején nem engedheti meg magának az ország, hogy kilincseljen a vakcináért, ezért 

a kabinet elrendelte egy olyan vakcinagyár felépítését Debrecenben, amely bármilyen esetben, ha képesek kifejleszteni vakcinát, sok oltóanyagot tud gyártani. 

A hírt Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője egy nappal később Facebook-posztjában erősítette meg.

Rovatok