Index Vakbarát Hírportál

Közel negyven magyar pedagógusáldozata van a járványnak

2021. február 26., péntek 07:35

Már a negyvenhez közelít a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt pedagógusok száma az országban – közölte az Eduline-nal a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) az alelnöke. Totyik Tamás jelezte: van olyan iskola, ahol két dolgozó is elhunyt.

A PSZ alelnöke utalt arra, hogy Románia, Szlovákia, Németország és az Amerikai Egyesült Államok is előresorolta az oltási tervben az iskolai dolgozókat, Magyarországon ez nem történt meg. Holott korábban több szervezet, például az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF is hangsúlyozta: a tanároknak, a tanítóknak és az óvónőknek elsőbbséget kellene kapniuk a Covid–19 elleni védőoltás beadásakor.

Totyik Tamás úgy fogalmazott:

Hallottunk olyan iskoláról, ahol még a takarítónőt is beküldték órára a gyerekekre vigyázni, mert annyian megbetegedtek, hogy már nem volt elegendő pedagógus, a Népegészségügyi Központ mégsem rendelte el a digitális oktatást.

Szerinte ahhoz, hogy az iskolák ne váljanak a járvány gócpontjaivá a harmadik hullámban, sokkal gyorsabban kellene reagálni az első fertőzöttek megjelenésére. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis az iskolaigazgatók nem rendelhetnek el digitális oktatási rendet, még akkor sem, ha már több osztályban és a tantestületben is magas a fertőzöttek száma. Először a tankerületet kell értesíteniük, a digitális átállásról pedig a Népegészségügyi Központ hoz döntést az Oktatási Hivatallal egyetértésben.

Rovatok