Index Vakbarát Hírportál

A börtönökbe is betört a koronavírus

2021. március 1., hétfő 11:01

A szigorú korlátozások ellenére eddig a hazai börtönökben fogva tartottak körülbelül hét százaléka, összesen 1225-en kapták el a koronavírust. Jelenleg 55 ember szorul kezelésre – írta meg a 168 Óra. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerint nem alakultak ki gócpontok a börtönökben, ugyanakkor már a járvány magyarországi megjelenésekor megtiltották a fogvatartottak látogatását, így a rabok tavaly március óta nem találkozhattak a hozzátartozóikkal. Ezt jelenleg telefon- és Skype-beszélgetésekkel helyettesítik.

Az viszont eltérő, hogy a fogvatartottak milyen gyakran és módon élhetnek a kapcsolattartási jogaikkal. Intézményenként változik, hogy mikor és milyen hosszan van mód Skype-hívásra. A telefonálás pedig egyirányú, a hozzátartozók egyáltalán nem tudnak betelefonálni – nyilatkozta a lapnak Kovács Petra, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa. Aggályosnak nevezte, hogy a hatályos jogszabályok június 30-ig tolták ki a látogatási tilalmat, és azt sem tudni, mikor lesz engedmény. Nem tudnak magyarázatot arra sem, hogy védőeszközökkel és negatív teszttel miért nincs lehetőség a látogatásra, vagy miért nincs valamilyen alternatív látogatási lehetőség.

A BVOP szerint az ügyvédi látogatást ugyanakkor eddig egyetlen esetben sem korlátozták. Ezt a szükséges óvintézkedések szigorú betartása mellett a veszélyhelyzet ideje alatt is teljeskörűen biztosítja a büntetés-végrehajtás. A védővel való kapcsolattartásra igénybe vehető a Skype is az ügyvéd egyéni döntésének függvényében – közölték.

Rovatok