Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé állították a román orvost, aki kivégzett egy nyíregyházi családanyát

2021. március 1., hétfő 15:47

Beismerő vallomást tett, csak azt tagadta, hogy előre kitervelten gyilkolt volna Dan S., az a román tüdőgyógyász főorvos, aki 2016-ban hidegvérrel kivégzett egy nyíregyházi családanyát, R. Máriát – derül ki a Bors cikkéből. A férfit hétfőn előre kitervelten, aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberölés miatt állították a Nyíregyházi Törvényszék elé. Ezen az előkészítő ülésen Dan S. távmeghallgatás keretei közt szólalhatott meg. Ha bűnösnek találják, akár életfogytiglani büntetést is kaphat.

Dan S. R. Mária kollégája volt a városi kórházban. Érzelmi kapcsolatba is kerültek, a nő egy időben arra is hajlandó lett volna, hogy elhagyja férjét és ikerpár gyermekeit a férfiért, azonban egy idő után meggondolta magát, és inkább visszatáncolt a válástól. 

Ezt a döntést azonban Dan S. képtelen volt elfogadni, és úgy döntött, leszámol az asszonnyal és a férjével. Az orvos vett egy fegyvert a helyi piacon, odabiciklizett a házhoz, majd megvárta a szeretőjét, amikor pedig az asszony hazatért, tüzet nyitott a házaspárra, méghozzá akkor hétéves ikreik, Lázár és Lea szeme láttára. Miután azt hitte, a szülőkkel végzett, felpattant a biciklijére, és elkerekezett, nem sokkal később pedig Romániába menekült. Ott kapták el a rendőrök, közvetlenül azelőtt, hogy öngyilkosságot követett volna el. Romániában leülte a büntetését, de most itthon kell felelnie.

R. Mária és a férje egyaránt fejlövést kapott. A nő azonnal meghalt, férje életéért hosszú napokon keresztül harcoltak az orvosok. Maradandó fogyatékossággal élte túl a gyilkossági kísérletet.

Molnár Dóra, a Nyíregyházi Törvényszék sajtótitkára a Borsnak azt mondta, Dan S.  beismerte a bűnösségét, de nem a vádiratban megadott módon, azt ugyanis azt tagadta, hogy előre kitervelten és aljas indokból követte el.

Rovatok