Index Vakbarát Hírportál

Ezekkel a vakcinákkal kezdődik a tömeges oltás

2021. március 2., kedd 20:07 | aznap frissítve

Csak az AstraZenecát nem kaphatják 60 évnél idősebbek.

Informatív táblázatokat osztott meg a hivatalos koronavírus tájékoztató portál, amelyekben pontosan összegzik, hogy mely vakcinával hányadán áll az ország jelenleg

Tájékoztatnak például arról is, hogy kedden újabb 114 660 adagot tartalmazó Pfizer-vakcina-szállítmány érkezett Magyarországra, és hamarosan megérkezik az újabb Szputnyik V vakcinaszállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második komponensű vakcinát tartalmaz.

Hozzáteszik, hogy Magyarországon jelenleg 5 oltóanyagot használhatnak az oltó orvosok, ugyanis eddig ennyit hagytak jóvá, és megjegyzik azt is, hogy ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhat az oltakozás. A táblázatokból különösebb matematikai tehetség nélkül kiolvasható, hogy a lekötött uniós beszerzéseknek (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) eddig 5, a lekötött orosz vakcinák 16 százaléka, a lekötött kínai vakcinának pedig 11 százaléka érkezett meg.

Jelenleg az alábbi öt oltóanyagot használják Magyarországon az oltó orvosok:

Keddre virradóra 2764-re nőtt az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 435 689 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 130, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 188 főre emelkedett.

Hétvégén a 60 év alatti krónikus betegeket tervezik oltani AstraZenecával. Ha ön is a szerencsések között van, és érvényes telefonszámot adott meg, amikor regisztrált az oltakozásra, számítson rá, hogy a napokban sms-t fog kapni. 

Rovatok