Index Vakbarát Hírportál

Hogyan tovább, Fidesz?

2021. március 3., szerda 16:35

Miután a Fidesz szakított az Európai Néppárttal, EP-képviselőinek új frakciót kell találniuk maguknak, ha meg akarják tartani felszólalási és anyagi lehetőségeiket. Az Azonnali összegyűjtötte a Fidesz előtt álló öt lehetséges forgatókönyvet.

1. Belépnek az ECR-hez

Vagyis a lengyel kormánypártot, a PiS-t is magában foglaló Európai Konzervatívok és Reformerekhez (ECR), majd megpróbálnak egyfajta visegrádi vagy hangsúlyosan keresztény-konzervatív arculatot adni az eredetileg a brit toryk által alapított ECR-nek. Itt azonban felmerülhet a dilemma amiatt, hogy az ECR befolyása korántsem akkora, mint a Néppárté volt.

2. Új frakciót hoznak létre

Ez már jóval bonyolultabb eshetőség. Az Azonnali ennek lehetőségét arra alapozza, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly decemberben végiglátogatta néhány nyugat-európai, szélsőjobboldalinak tartott kispárt elnökét, akiknek pártjai a radikális jobboldali Identitás és Demokrácia-frakció (ID) tagjai. Ezt akkor a Néppártban állítólag egyértelmű üzenetként értékelték.

Mint írják, az új frakció alapját az ECR és az ID adhatná, mivel a két frakcióban (a cseh ODS és a szlovák SaS kivételével) nincsenek egymást egyértelműen kizáró pártok. Ráadásul egy új frakció még különösebb újdonságot sem jelentene, mivel az EP előző ciklusában is éppen három frakció foglalt helyet a Néppárttól jobbra: az ECR, a brit euroszkeptikus Nigel Farage-ék által fémjelzett Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD), valamint a mostani ID elődpártja, a Nemzetek és Szabadság Európája (ENF).

3. Az első két lehetőség ötvözete

Ennek értelmében a Fidesz saját maga mellett több más pártot és politikusokat is megpróbálna csatlakoztatni az ECR-be, ezzel demonstrálva, hogy nincsenek egyedül. Az Azonnali szerint ez kommunikációs szempontból lehet kifizetődő, mivel az Európai Parlament csupán hatodik legnagyobb frakcióját, a jelenleg 61 fős ECR-t igencsak megerősítené, amely így akár a negyedik legerősebb erő lehetne Strasbourgban és Brüsszelben. Nem biztos azonban, hogy a mostani ECR-ben osztatlan sikert aratna egy ilyen elképzelés.

4. A függetlenek között folytatják, és ajánlatokat várnak

A Fidesz ezzel időt nyerhet és kivárhat, viszont itt számolniuk kell azzal, hogy a függetlenek számára jóval kevesebb lehetőség és pénz áll rendelkezésre az Európai Parlamentben, mint valamely frakció tagjának. Ezt persze lehet kombinálni egyfajta áldozati szereppel, azt kommunikálva, hogy „a többi fideszes európai parlamenti képviselő is vállalja a Néppártban decemberben felfüggesztett, ezáltal a frakció által adott pluszjogoktól megfosztott Deutsch Tamás keresztjét, és önként veti alá magát az egyre liberálisabb Néppárt után szükséges megtisztulásnak”.

5. A szélsőjobbhoz csatlakoznak

Ez lehet a legkevésbé valószínű eshetőség. Ha ugyanis a Fidesz esetleg az ID-hez csatlakozna, ott sem ők képviselnék a legnagyobb erőt, hiszen a Matteo Salvini vezette olasz Liga 28, Marine Le Pen francia Nemzeti Tömörülés pártja pedig 23 európai parlamenti képviselővel rendelkezik, ráadásul egyebek között itt foglal helyet a Minority Safepacket hevesen ellenző német AfD is, amely 11 képviselőt küldött a radikális jobboldali frakcióba. A Fidesz továbbá valószínűleg attól is ódzkodik, hogy az Angela Merkel ellenzékeként tevékenykedő, egyre jobban radikalizálódó politikusok által fémjelzett AfD-vel kerüljön azonos tömörülésbe. 

(Borítókép: Hungarian Prime Ministry Press Office / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok