Index Vakbarát Hírportál

Milliókat sikkasztott az Emberi Erőforrások Minisztériumától Siklósnagyfalu polgármestere

2021. március 4., csütörtök 19:22

Költségvetési csalás és sikkasztás miatt másodfokon, jogerősen másfél évre, négy év felfüggesztett, börtönbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék a Baranya megyei Siklósnagyfalu független polgármesterét, Kosztics Józsefet. A törvényszék a csütörtökön azt írta, hogy a polgármester irányítása alatt álló település önkormányzata 2011-ben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz – írta az MTI.

A egyik esetben az iskola újraindítása címén igényeltek forrást a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól. A támogatási szerződés megkötése után a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett – utólag, hamis számlák kiállítása céljából alapított – gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére. A másodrendű vádlott a cége nevében csaknem négymillió forint összegben állított ki számlát. Emellett a polgármester egy másik társaságtól is beszerzett egy, 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát.

A polgármester benyújtotta a számlákat a minisztériumhoz, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek a község számára. Ezek a számlák – közölte a bíróság – azonban valótlan tartalmúak voltak, a munkákat már korábban más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat korábban szintén igénybe vett állami támogatást.

A polgármester a baranyai munkaügyi központtal is kötött szerződést, a „Kistérségi Startmunka” mintaprogramban való részvételről. Ezzel a pályázattal kapcsolatban szintén benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított, valótlan tartalmú számlákat, amelyek alapján

jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

Kosztics József mintegy ötmillió forintot felvett az önkormányzattól, ez a másodrendű vádlott cége által kiállított, földmunkákról, építési tevékenységről szóló, valótlan tartalmú számlákkal került be az önkormányzat könyvelésébe.

A jogerős határozat értelmében a polgármestert költségvetési csalás, sikkasztás, számvitel rendjének folytatólagosan elkövetett megsértése és magánokirat hamis felhasználása miatt másfél év – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték.

A másod-, harmad- és negyedrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és sikkasztás miatt ítélték el, ezért a másodrendű vádlottat egy év – három évre felfüggesztett – börtönre, a harmad- és negyedrendű vádlottat pénzbírságra ítélték.

A Pécsi Törvényszék azt is közölte, hogy a – jelenleg is hivatalban lévő – polgármester január óta egy másik ügy miatt letartóztatásban van jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás gyanúja miatt. Az általa irányított önkormányzatnak és a helyi szociális szövetkezetnek 7,3 millió, illetve 6,9 millió forint kárt okozott a gyanú szerint.

A Pécsi Törvényszék januári közleményében jelezte, hogy a gyanúsított többször állt már bíróság előtt hasonló bűncselekmények elkövetése miatt.

Rovatok