Index Vakbarát Hírportál

A magyar vakcinasegély átírhatja a szlovák állampolgársági törvényt

2021. március 5., péntek 18:27

Módosítaná a szlovák állampolgársági törvényt Igor Matovič szlovák miniszterelnök, amiért Magyarország kétmillió orosz vakcina beszerzésében nyújtott segítséget Pozsonynak.

„Szijjártó Péter Szlovákia barátja” – írta Igor Matovič közösségi oldalán. A szlovák kormányfő így köszönte meg a magyar külügyminiszternek, hogy segített országának egymillió ember beoltásához elegendő Szputnyik V beszerzésében. Matovič telefonon is köszönetet mondott a Rigában tárgyaló magyar külügyminiszternek – írja az ma7.sk.

Az orosz vakcina beszerzésében nyújtott segítség még a vitatott kettős állampolgárság kérdését is megoldhatja, ugyanis Igor Matovič a köszönetnyilvánításának végén az állampolgársági törvény módosítására tett ígéretet:

Kapcsolatom Péterrel és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel van annyira közvetlen, hogy az olyan nehezebb témákról is bármikor nyíltan tudunk beszélni, mint a kettős állampolgársági törvény, amelyet kezdeményezésemre úgy módosítottunk, hogy egy másik ország állandó lakcímmel rendelkező állampolgárai felvehessék egy másik ország állampolgárságát anélkül, hogy a szlovákot elvesztenék.

A kettős állampolgárságról szóló vita csütörtökön ért újra csúcspontjára, amikor Szijjártó Péter szerdai látogatása után a szlovák külügyminisztérium berendelte a pozsonyi magyar nagykövetet.

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter azzal utasította vissza Szijjártó Péter megkeresését, hogy az állampolgársági törvény nem képezi a kétoldalú kapcsolatok tárgyát. Mint mondta, meg akarja őrizni a jó kapcsolatot Magyarországgal, de azt elutasítja, hogy beleavatkozzanak Szlovákia belügyeibe.

Korčok azt kifogásolta, hogy Matovič koalíciós partnere, Gyimesi György, az OĽANO képviselője egy le nem zárult törvényről egyeztetett a magyar külügyminiszterrel.

Szlovákia szuverén állam, a magyar kisebbség tagjai pedig az állampolgáraink – jelentette ki.

A szlovák tárcavezető egyértelműnek tartotta, hogy a magyar kormány a kettős állampolgárság kiharcolásával azt akarja elérni, hogy minél több szlovák–magyar vegyen részt a magyarországi országgyűlési választásokon. Martin Klus szlovák képviselő pedig odáig ment, hogy Magyarország szlovákiai inváziójával riogatott.

Jószomszédi viszony

Az orosz vakcina beszerzése a legjobbkor jött a magyar–szlovák kapcsolatoknak, hiszen Igor Matovič a kettős állampolgárság rendezésének ígéretével köszönte meg a magyar félnek az oltóanyag-beszerzésben nyújtott segítséget. Mindez azok után történt, hogy Szlovákia már egyszer visszautasította az orosz vakcinát. Matovič koalíciós partnere, az Emberekért párt elnöke, Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes februárban kijelentette:

Nem akarjuk, hogy a kormány kísérleti nyúlként kezelje a lakosságot.

Mondta ezt akkor, amikor Szlovákiában csúcsokat döntött a járvány, az ország egészségügyi rendszere az összeomlás szélére került, és Pozsony az Európai Uniótól kért segítséget.

Igor Matovič azt is megosztotta, hogy először Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, a magyar kormányfő pedig Szijjártó Pétert kérte meg, hogy segítsen északi szomszédunknak. A szlovák miniszterelnök a belpolitikai ellenfeleinek is üzent: 

Nem kedvelem, ha valaki azokról az emberekről, akik tetteikkel bizonyítják, hogy Szlovákia barátai, pont az ellenkezőjét terjesztik. Mivel azonban egy ilyen visszás jelenség megtörténhetett Szlovákiában, szeretném nyilvánosan megköszönni Szijjártó Péternek, Magyarország külügyminiszterének azt, hogy nagy segítséget nyújtott kétmillió Szputnyik V orosz vakcina beszerzésében.

A szlovák kormányfő gesztusára a Lettországban tárgyaló Szijjártó Péter is reagált:

Jólesett a gesztus. Részemről teljesen természetes volt, hogy segítek a szlovák miniszterelnöknek a vakcinabeszerzésben. Hiszen a személyes szimpátián túl, minél egészségesebbek a szomszédaink, nekünk, magyaroknak is annál jobb

– mondta az Indexnek a külgazdasági és külügyminiszter.

Az első adag orosz vakcinaszállítmány március 1-jén landolt Pozsonyban, és összesen egymillió ember beoltásához szükséges Szputynik V érkezik Szlovákiába.

(Borítókép: Igor Matovič szlovák miniszterelnök (j) és Marek Krajci szlovák egészségügyi miniszter sajtónyilatkozatot tesz a szlovákiai Kassai Nemzetközi Repülőtéren 2021. március 1-jén. Fotó: PETER LAZAR / AFP)

Rovatok