Index Vakbarát Hírportál

Milliós kárt okozott a Képviselői Irodaházban a füstgránátos jobbikos

2021. március 5., péntek 11:04

„A krízishelyzetek fekete öves mestere” az a jobbikos fiatal, aki szerda este füstbombával okozott pánikot az Képviselői Irodaházban – állítja a Blikk. A napilap értesülése szerint a párt ifjúsági tagozatánál szakértőként dolgozó Szabó Bence korábban első helyezést ért el egy katasztrófavédelmi versenyen. 

Nem nagyon áll tehát meg az a jobbikos érvelés, hogy emberük kezében véletlenül lépett működésbe a pirotechnikai eszköz, hiszen Szabó Bence nem először játszik a tűzzel. Egyes sajtóhírek szerint nem is a Jobbik-frakció által használt 242-es szobában történt az eset, hanem az Országgyűlés szerverszobájánál, ami további biztonsági kérdéseket is felvet. 

A Nemzeti Nyomozó Iroda még szerdán kihallgatta az ügy két főszereplőjét, Szabó Bencét és az asszisztensét, Keresztesi Gergőt. A titkosszolgálat is vizsgálja a történteket, miután a bejelentéseiről ismert Tényi István az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult. 

Az első becslések szerint az országgyűlés hivatalában a füstbomba milliós nagyságrendű kárt okozott. De nem is ez a legnagyobb baj, sokkal inkább az, hogyan kerülhetett egy ilyen szerkezet az Országház mellett a legjobban őrzött magyarországi épületbe. Az irodaház biztonsági felügyeletét a pár éve megalakult Országgyűlési Őrség látja el, amely ha indokolt, robbanszószer-ellenőrzést is végez. Az alapos átvizsgálás alól csak az országgyűlési képviselők a kivételek, akiknek elegendő, ha képviselői igazolványukat felmutatják a bejáratnál, s máris szabad a belépés.

A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője közösségi oldalán egyenesen azt veti fel, hogy egy jobbikos képviselő csempészhette be a füstbombát az épületbe. Kocsis Máté szerint az sem biztos, hogy az eset véletlen volt, vagy ha igen, akkor az a kérdés, mikor és mire akarták felhasználni. 

Rovatok